open-navfaktor-logo
search
Budžet
Bevanda: Bilo je licitacija, svako je lupao cifre, a podržali smo sporazume teške 600 miliona eura
BiH, dodaje, ima dug koji bez Budžeta ne bi mogao biti isplaćen, poput duga Union banci za kupovinu zgrade za smještaj institucija BiH
20.12.2019. u 12:36
get url
text

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je, komentirajući Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, kazao da je njegovo usvajanje dobra stvar jer je, ocjenjuje, ovo Budžet koji ima povećanje od 16 miliona, te da je bitan za izradu Budžeta za 2020. godinu.

- Bilo je raznih komentara, ali ja ću vam reći šta ovo omogućava. Imamo Zakon o policijskim službenicima, kojeg smo usvojili, a nismo ga mogli implementirati. Imamo odluku o povećanju toplog obroka svim uposlenim u institucijama, izuzev izabranih i imenovanih dužnosnika, koju ćemo moći početi primjenjivati. Mi smo došli u situaciju da bez usvajanja ovog Budžeta da obaveze BiH, poput kontribucije za sredstva IPA, mi ne bi mogli uplatiti te kontribucije, a onda višestruko milione i milione koje moramo povući – objasnio je Bevanda.

BiH, dodaje, ima dug koji bez Budžeta ne bi mogao biti isplaćen, poput duga Union banci za kupovinu zgrade za smještaj institucija BiH.

- Ne bi mogli platiti obavezu u Istočnom Sarajevu za zgradu koju smo kupili da bi se riješili zakupa i puno tih stvari. Bilo je ismijavanja zašto se sad usvaja. Bolje je sad, nego da ostanemo bez Budžeta za ovu godinu – kazao je Bevanda.

Istaknuo je i važnost danas usvojenih sporazuma, koji, tvrdi, omogućavaju implementaciju 80 miliona grant sredstava, te aktivaciju kreditnih sporazuma.

- I tu je bilo licitacija, pa je svak lupao cifre, ali ovdje se radi o sporazumima koji su teški 600 miliona eura i oni će sad, završen je proces ratifikacija i bit će u upotrebi. Ja ne bih plakao za izgubljenim vremenom i gledao bih kako ćemo što prije usvojiti Budžet za narednu godinu – izjavio je ministar finansija i trezora BiH.

Bevanda dodaje kako očekuje da se u ponedjeljak imenuje novo Vijeće ministara BiH, te da će predsjedavajući što prije sazvati Fiskalno vijeće kako bi dobili Globalni fiskalni okvir.

- Nadam se razumijevanju svih da državni Budžet za narednu godinu bude uvećan – izjavio je Bevanda.

O iznosu u kojem bi Budžet za 2020. trebao biti uvećan će, pojašnjava, odlučiti Fiskalno vijeće, a Bevanda smatra da bi to trebao biti „maksimalistički iznos“, ali da sumnja da će dobiti podršku entiteta.

- Mislim da se trebaju prioritetno povećati stavke kao što su opremanje Granične policije, povećanje primanja vojnicima i policajcima, u Upravi za indirektno oporezivanje da završi granične prijelaze koji su od bitnog značaja, kao što je Svilaj – izjavio je Bevanda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.