open-navfaktor-logo
search
Aktivnosti
Besplatna škola tenisa za mališane iz Centra i dalje izaziva najveće interesovanje
Cilj Općine Centar je omasoviti bavljenje sportom, te pomoći da mladi budu najbolji ambasadori naše zemlje i da nas predstavljaju u svijetu na najbolji mogući način, bilježeći velike sportske uspjehe
06.09.2019. u 14:59
get url
text

U nastojanjima da se učenicima osnovnih škola omogući učešće u što raznovrsnijim sportskim aktivnostima, Općina Centar Sarajevo, u saradnji sa Javnom ustanovom Centar za sport i rekreaciju, pokrenula je projekat "365 sport plus" u okviru kojeg sva djeca sa područja ove lokalne zajednice imaju mogućnost da u potpunosti besplatno treniraju različite sportove.

Cilj Općine Centar je omasoviti bavljenje sportom, te pomoći da mladi budu najbolji ambasadori naše zemlje i da nas predstavljaju u svijetu na najbolji mogući način, bilježeći velike sportske uspjehe.

Kroz projekat najveće interesovanje vlada za školu tenisa, gdje je prijavljeno više od 90 mališana koji imaju priliku da nauče osnovne vještine ovog sporta.

Časovi se održavaju na teniskim terenima Koševo, a vodi ih trenerica Emina Jusufbegović.

- Škola tenisa je počela krajem januara i časovi se održavaju subotom i nedjeljom u terminu od 9 do 12 sati. Mislim da je ovo divan projekat s obzirom da sporta nikad nije dosta. Nedavno smo dobili i novu opremu, djeca uživaju u treninzima, roditelji su zadovoljni, a mi se prije svega družimo, zabavljamo i kroz igru učimo, objasnila je Emina.

Tenis je kompleksan sport koji razvija sve najvažnije motoričke i koordinacijske vještine djeteta. Razvija se brzina, agilnost, eksplozivnost i izdržljivost i sve one su kasnije korisne i za bavljenje bilo kojim drugim sportom.

Tjelesna aktivnost kod djece utiče na zdravlje i predstavlja prevenciju razvoja rizičnih faktora prilikom odrastanja.

Tenis je tehnički vrlo zahtjevan sport, a motoričke su vještine usko povezane sa važnim psihofizičkim sposobnostima, anticipacijom i fokusom na loptu. Sa treningom dijete postaje sposobno koncentrisati se i kroz duže vrijeme i suočiti sa izazovima koje donosi teniski meč.

Cilj je osigurati djetetu mjesto gdje će se osjećati samostalno, upoznati prijatelje i zdravo provoditi vrijeme u igri i tjelesnoj aktivnosti.

Besplatna škola tenisa je u potpunosti opravdala svoju svrhu, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.