open-navfaktor-logo
search
Gradonačelnik Mostara
Bešlić dobio konačni prijedlog za potencijalne lokacije za smještaj deponije
Dok mještani okupljeni oko Građanske inicijative "Jer nas se tiče" drže u od subote u blokadi deponiju Uborak, jer nisu dobili nikakav odgovor od gradskih vlasti do petka, do kada su im dali rok, po pitanju ispitivanja potencijalnih lokacija za novu deponiju, iz Gradske uprave poručuju, kako su tek danas službeno dobili konačan prijedlog od Stručnog tima.
24.02.2020. u 18:25
get url
text

- Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić službeno je danas od Stručnog tima za izradu prijedloga novih lokacija za smještaj deponije komunalnog otpada dobio konačni prijedlog. Budući da se radi o šest takvih lokacija, Grad Mostar će angažirati stručnu organizaciju, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, s ciljem da se uradi projektni zadatak za izradu studije izvodljivosti potencijalnih lokacija - navedeno je u saopćenju.

Zatim će, dodaju, Grad Mostar raspisati javni poziv za odabir izvršioca radova na izradi studije izvodljivosti, gdje bi se metodom usporedbe u smislu zadovoljavanja unaprijed postavljenih kriterija došlo do najpovoljnije od ponuđenih šest lokacija.

- Nakon odabira konačne lokacije slijedi pribavljanje neophodne urbanističko-tehničke dokumentacije – ističu iz Gradske uprave.

S druge strane grada, blokada još uvijek traje,  unatoč pokušaju policije da rastjera demonstrante koji kamionima s otpadom ne dozvoljavaju da uđu na deponiju. Građani su odbili i legitimisanje. 

- Opet su htjeli da pišu kazne, odbili smo dati podatke. Dosta je više pisanja kazni za građane koji su na strani zakona- riječi su jedne mještanke. Deblokade ipak nije bilo.  Prema riječima Nijaza Hodžića ispred Inicijative, u srijedu u 11 sati u prostorijama JP Deponija bit će održan sastanak predstavnika Inicijative sa glavnim federalnim urbanističko-ekološkim inspektora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.