open-navfaktor-logo
search
Spekulacije o smjenama
Bešlagić o novoj Vladi TK: Mi nećemo sa PDA, mogući su "preletači" iz aktuelne vlasti
Smjena dva ministra u Vladi Tuzlanskog kantona (TK) nema veze sa smjenom cijele Vlade. Kazao je to zastupnik Naše stranke u Skupštini TK Selim Bešlagić komentirajući sve glasnije spekulacije prema kojima je smjena ministara samo uvertira za smjenu Vlade TK.
15.10.2020. u 11:18
get url
text

Opozicija u Skupštini TK, te dva zastupnika SBB-a i jedan iz SDA, u srijedu su smjenili ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Brkića (Socijaldemokrati BiH) i ministra za rad i socijalnu politiku Admira Hrustanovića (Stranka za BiH), ali taj potez, tvrdi Bešlagić, nije nagovještaj formiranja nove skupštinske većine.

VEZANI TEKST - Upitna skupštinska većina: Smijenjena dva ministra u Vladi u TK

- Ovo je smjena ministara koji su napravili određene prekršaje i koji su sankcionirani i po moralnoj liniji, pošto pozicija to nije uradila i premijer je rekao da ne može smijeniti već to mora uraditi Skupština, mi smo predložili da se oni smijene. Iz vladajuće koalicije su čak tri zastupnika glasala za njihovu smjenu – kazao je Bešlagić za Faktor.

Međutim, tvrdi da aktuelna opozicija nema dovoljan broj zastupnika da smijeni aktuelnu Vladu, čak i uz podršku dva zastupnika SBB-a, te da, čak i kada bi se to desilo, Naša stranka ne bi učestvovala u novoj skupštinskoj većini.

- Naš stav je već odavno poznat. Mi smo opozicija. Mi bismo podržali smjenu Vlade, ali ne bismo učestvovali u Vladi. To je naš stav, ali to ne znači da ne bismo kritikovali tu Vladu koja bi bila formirana. Mi ne bismo išli sa PDA – izjavio je Bešlagić.

S druge strane, nije isključio mogućnost pojavljivanja "preletača", odnosno zastupnika koji trenutno pripadaju vladajućoj većini, a mogli bi promijeniti stranu.

- Svi koji su ušli sa Socijaldemokratima i SDA, to je šansa da prelete – kazao je Bešlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.