open-navfaktor-logo
search
Očekuje se helikopter
Besana noć iza mještana Donje Jablanice, vatra se približila kućama
Besana noć je iza mještana Donje Jablanice, pošto se požar, koji je zahvatio površinu od 400 hektara, približio kućama, potvrdio je za Faktor Omer Nezirić, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Jablanica.
17.08.2021. u 08:32
get url
text

- Sinoć se intervenisalo da se odbije požar od lovačke kuće iznad Donje Jablanice. Cijelu noć su vatrogasci gasili, a pomažu i mještani, lovci, GSS - kaže Nezirić.

Dodaje da je situacija jutors malo mirnija, ali da se tokom dana očekuje pogoršanje, usljed i visokih temperatura. Jutros je u Jablanici temperatura bila 30 stepeni.

- Jutros je u šest bio dogovoren dolazak helikoptera Helikopterskog servisa RS-a, ali se nije pojavio. Jučer je gasio i usporio je širenje požara - rekao je Nezirić.

Vatra zasad, dodaje, nije blizu kuća, ali je situacija neizvjesna i lako bi se mogla pogoršati.

Na terenu je, kaže, sinoć bilo 40-ak ljudi koji su gasili vatru.

Požari i dalje gore i na području Mostara i Stoca, navode iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona. Na području Mostara gori na lokalitetima Čabulja i Đubrani.

Na području općine Stolac požar je ispred naseljenih mjesta Derani i Stupišta, gdje gori trava, nisko i visoko rastinje. Vatra je zahvatila nepristupačan i minsko-sumnjiv teren i trenutno nisu ugrožene kuće. Na terenu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo. 

Situacija na požarištu Komadinovo vrelo kod Jablanice ista je kao i proteklih dana. Tokom noći, uslijed pada temperature, dolazi do smanjenja požara, a dnevnim porastom temperature dolazi do njegovog rasplamsavanja. Na Komadinovom vrelu su ugroženi objekti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.