Šef Misije OSCE-a u BiH

Berton odgovorio premijerki Srbije: Negiranje genocida otežava proces pomirenja

Objavljeno: 16.11.2018. u 14:15

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Berton podsjetio je da su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde bili vrlo jasni nakon što su saslušali sve argumente i presudili da se u Srebrenici desio genocid

Berton: Svako negiranje ove činjenice je pokušaj da se promijeni historija

- Svako negiranje ove činjenice je pokušaj da se promijeni historija - dodao je Berton komentirajući za N1 izjavu premijerke Republike Srbije Ane Brnabić koja je u intervjuu za Deutsche Welle kazala da se Srebrenici u julu 1995. godine nije dogodio genocid.

- Kada takve izjave javno daju pojedinci koji imaju određeni politički ili društveni utjecaj, njihov negativni odjek u društvu je čak i veći. Time se i dodatno povećava odgovornost ovih pojedinaca za izrečeno - podvukao je Berton.

Ocijenio je da negiranje genocida otežava proces pomirenja i uzrokuje nepotrebne tenzije između susjednih zemalja od čega niko nema koristi.

Brnabić je novinaru DW-a kazala kako "ne misli da je strašni masakr u Srebrenici bio genocid". Dodala je da je to bio gnusni zločin, ratni zločin, na šta nije ponosna, ali je navela da to nije urađeno u ime srpskog naroda te da Srbija ne može kolektivno biti okrivljena za ono što se tamo desilo.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije