open-navfaktor-logo
search
OSCE
Berton: Nadležni da istraže sve tvrdnje o prevarama ili neprimjerenom ponašanju
Pozvao je nadležne organe da istraže sve tvrdnje o prevarama ili neprimjerenom ponašanju
08.10.2018. u 18:42
get url
text

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Berton čestitao je građanima BiH koji su iskoristili svoje demokratsko pravo i izašli na Opće izbore održane u nedjelju, ali i pobjednicima.

Izrazio je zadovoljstvo jer su izbori prošli bez većih incidenata ili prekida iako su i dalje prisutne zakonske i sistemske manjkavosti, uključujući i razdvajanje kampanje na nacionalnoj osnovi, pristrasno izvještavanje medija, te neprimjerene pokušaje uticanja na birače, saopćeno je danas iz Misije OSCE-a u BiH.

Pozvao je nadležne organe da istraže sve tvrdnje o prevarama ili neprimjerenom ponašanju, te apelirao na političke lidere da poduzmu mjere u cilju vraćanja povjerenja građana u izborni proces.

- Politički lideri dužni su osigurati provedbu izbornih rezultata i omogućiti formiranje zakonodavnih i izvršnih organa vlasti na svim nivoima, te nastaviti raditi na rješavanju najvažnijih i najhitnijih problema građana, a za ostvarenje napretka, neophodan je konstruktivan politički dijalog - stav je Bertona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.