open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Berton: Misija OSCE-a u BiH najoštrije osuđuje negiranje genocida
Ambasador Berton je u izjavi Feni istakao kako se Deklaracijom BiH obavezuje na priznavanje i poštivanje presuda međunarodnih i domaćih sudova
11.07.2019. u 07:54
get url
text

Negiranje genocida je neprihvatljivo i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje zapaljive izjave javnih zvaničnika koji negiraju potvrđene zločine, uključujući genocid – kazao je šef Misije OSCE-a u BiHambasador Bruce G. Berton.

Istakao je da Misija OSCE-a u BiH podsjeća sve lidere u Bosni i Hercegovini na Deklaraciju o ratnim zločinima iz 2018. godine, potpisanu na Samitu država zapadnog Balkana u Londonu, u okviru Berlinskog procesa.

Ambasador Berton je u izjavi Feni istakao kako se Deklaracijom BiH obavezuje na priznavanje i poštivanje presuda međunarodnih i domaćih sudova u vezi sa ratnim i drugim najtežim međunarodnim zločinima, te suzbijanje govora mržnje i veličanje ratnih zločinaca.

 - Političari bi trebalo da se fokusiraju na budućnost BiH, na promovisanje uzajamnog razumijevanja, tolerancije i dijaloga, te da se suzdrže od interpretiranja i manipulisanja prošlošću u svrhu političke dobiti – naglasio je ambasador Berton.

Šef Misije OSCE-a u BiH će danas u Srebrenici prisustvovati posljednjem ispraćaju 33 žrtve genocida u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine koje će biti ukopane u Memorijalnom centru u Potočarima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.