- Nisam požalio što sam ga predložio za predsjednika RH, apsolutno stojim iza svoje odluke, mislim da je on korektiv u društvu i ima jedan osebujan stil - izjavio je Bernardić novinarima u Hrvatskom saboru, komentirajući Milanovićeve recentne sporne izjave o genocidu u Srebrenici i ubistvu članova porodice Zec.

Upitan na koji je način predsjednik korektiv u društvu kada na ovaj način komunicira, Bernardić je odgovorio kako misli da predsjednik Hrvatske dobro detektira određene probleme u društvu, no, dodaje, 'ne sviđa mi se svađalačka retorika i mislim da bi on tu trebao biti definitivno puno veći faktor stabilnosti, a ne faktor konflikta'.

- Predsjednik Republike Hrvatske treba biti korektiv u društvu i to je nešto što sam od početka zastupao prilikom one situacije kad sam ga predložio za predsjednika RH. To nam je bio cilj, da predsjednik Zoran Milanović bude korektiv u društvu. To svakako znači da definitivno nije dobro u prostoru nametati svađalačku retoriku, jer predsjednik treba djelovati i kao određena stabilnost, odnosno, predsjednik mora svojom pojavom i ponašanjem de facto u javnosti upozoravati na stvari na način da svojim primjerom jednostavno pokaže kako se određene stvari mogu raditi drugačije - napomenuo je bivši čelnik SDP-a.

Svađe u javnom prostoru, dodao je, pogotovo kada su tragedije u pitanju, kada je Srebrenica u pitanju, kada su u pitanju važni datumi iz hrvatske historije, kao i tragično ubistvo porodice Zec, to jednostavno nije dobro i nema osobe koja je sretna da bilo ko, bez obzira ko to bio, na tome pokušava steći bilo kakve političke poene.

- Genocid je genocid, u Srebrenici je izvršen jedan od najvećih genocida u 20. stoljeću, to je nešto čega svi trebamo biti svjesni. Kao što se Hrvatska sjeća s posebnim pijetetom žrtava Vukovara, tako se i BiH, ali i zemlje u okruženju koje su bile direktno pogođene ratom, sjećaju žrtava Srebrenice, koji je jedan monstruozan, neljudski događaj, koji definitivno zaslužuje poseban pijetet, poštovanje u svakoj prilici - poručio je Bernardić.

Volio bih kada bi u javnom prostoru u političkoj raspravi između važnih aktera, prije svega predsjednika Hrvatske i predsjednika Vlade, bilo malo više uvažavanja i međusobnog poštovanja i drugačije retorike. Mislim da svađa u javnom prostoru nije dobra za nikoga, ocijenio je, prenosi Hina.