Bermudski otoci: Zabranjeni istospolni brakovi

objavljeno: 08.02.2018. u 18:26

Bermudski otoci su, nakon manje od godinu od njihove legalizacije, zabranili istospolne brakove, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Guverner britanskog otočja John Rankin potpisao je zakon koji instituciju istospolnog braka zamjenjuje životnim partnerstvom.

Rankin je nakon toga izjavio da, kako je rekao, "novi zakon garantuje istospolnim parovima ista prava kao heteroseksualnim".

Pojedini članovi britanskog parlamenta istakli su da odluka Bermudskih otoka o zabrani istospolnih brakova ugrožava napore Velike Britanije da unaprijedi prava LGBT osoba.

Organizacija za ljudska prava "Human Rights Campaign Global" osudila je pomenutu odluku, naglasivši da je time ukinuta jednakost u bračnim zajednicama.

- Rankin i bermudski parlament osramotili su Bermude, učinivši ih prvim nacionalnim teritorijem na svijetu koji je ukinuo jednakost u brakovima - navodi se u saopćenju ove organizacije.

Podsjetimo, istospolni brak na Bermudima legaliziran je u maju 2017. godine nakon što su pojedini parovi tražili jednaka ljudska prava kao heteroseksualni parovi.

Međutim, konzervativne vođe usprotivili su se takvoj odluci, tvrdeći da ona ne odražava interese većine stanovnika Bermuda.