open-navfaktor-logo
search
Relegacije
Berlin dobio gradski derbi, bivši Barbarezov klub u njemačkoj eliti
Nakon što su u prvom meču odigrali 2:2, večeras je revanš-susret Union Berlina i Stuttgarta okončan s 0:0 što je timu u njemačke prijestolnice bilo dovoljno za plasman
27.05.2019. u 22:32
get url
text

Fudbaleri Union Berlina novi su član Bundeslige! Nakon što su u prvom meču odigrali 2:2 protiv Stuttgarta, večeras su u revanš-susretu relegacijskog duela remizirali pred domaćom publikom (0:0), što im je bilo dovoljno za plasman u njemačku elitu.  Tim iz prijestolnice tako je postao 56. bundesligaš, a u najjačem rangu zaigrat će prvi put nakon 30 godina i vremena kada su igrali DDR-ovu Oberligu.

Union nije veliki klub, ali je poseban zbog publike i navijača pred kojima igra. Upravo je ta publika je klub iz Istočnog Berlina održala u životu, spasila ga od gašenja i propasti, izgradila mu stadion, a navijači ovog kluba djeluju kao jedna velika porodica. Zanimljivo da je dres Union Berlina u periodu od 1993. do 1996. godine nosio i nekadašnji kapiten fudbalske reprezentacije BiH Sergej Barbarez.

Iako je godinama igrao u nižim rangovima, novi član Bundeslige ima 22.180 registrovanih navijača i spada među 25 najvećih  njemačkih klubova prema broju registrovanih članova, a zahvaljujući ekipi sa stadiona An der Alten Försterei Berlin će u narednoj sezoni imati gradski derbi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.