open-navfaktor-logo
search
Ko nije došao
Berilo otkriva: O čemu su četverica načelnika razgovarali na Bjelašnici
Na Bjelašnici, u jednom lokalu, prije četiri dana sastali su se četverica načelnika općina Kantona Sarajevo. Domaćin je bio Ibro Berilo, načelnik Općine Trnovo, koji nam je otkrio o čemu su razgovarali.
01.06.2021. u 22:06
get url
text

Na ovom sastanku, kako kaže Berilo, nije bilo nikakvih tajni niti priče o politici već o zakonima za razvoj općina. Sastanku su prisustvovali predsjednik Stranke za BiH i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić. Pozvan je bio i Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća koji nije prisustvovao ovom sastanku.

- Na sastanku smo pričali isključivo o donošenju zakona iz nadležnosti Vlade Kantona Sarajevo i Vlade FBiH. Razgovora o politici nije bilo. Razgovarali smo o zakonima o građevinskom zemljištu koji treba da se usvoje na nivou Federacije BIH. Zatim o zakonu o principima lokalne samouprave i zakonu o prostornom planiranju. Načelnici općina bore se da dobiju svoje nadležnosti. Sarajevski kanton je jedini koji nema zakona o principima lokalne samouprave. Već 20 godina čekamo na taj zakon i da dobijemo svoje nadležnosti koje po Evropskoj povelji pripadaju lokalnim zajednicama, ali to ne dozvoljava vlast u Kantonu Sarajevo – otkriva Berilo.

Načelnik Trnova demantuje navodne razgovore o prelascima načelnika u Stranku za BiH, koju predvodi Semir Efendić.

- Svi traže nešto bezveze sa ovog sastanka koji i nije bio tajni sastanak. Ne znam više gdje da parkiram auto, jer će i o tome neko nešto izmisliti. Zajedno smo otišli na džumu u Dejčiće, a poslije smo imali radni sastanak i poslije toga radni ručak. Što kaže moja pomoćnica, ja ne znam više jesam li bila na sastanku, kada vidim šta se piše o ovom sastanku, a ni jedne riječi istine – kaže Berilo.

Naredni sastanak, najavljuje Berilo, bit će u Općini Novi Grad, a domaćin će biti Semir Efendić.

- Na ovaj sastanak će biti pozvani načelnici svih devet općina Kantona Sarajevo da se i oni priključe u borbi za zakone bitne za lokalne zajednice. Hoće li nam se priključiti ne znam, ali ono što je izvjesno, očekujemo da će se priključiti Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad – veli načelnik Općine Trnovo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.