open-navfaktor-logo
search
Slastičar "otkrio" Mustafu
Beogradski muftija igrao za FK Sarajevo, a pod lažnim imenom nastupao za Zvezdu
Beogradski muftija Mustafa Jusufspahić bivši je igrač Fudbalskog kluba Sarajevo.
25.12.2021. u 22:53
get url
text

No, manje je poznato da je Jusufspahić pod lažnim imenom nastupao za Crvenu zvezdu. Priznao je to u razgovoru za Kurir.

- Trenirao sam kao klinac. U Beogradu nije bilo srednje teološke škole, islamske, pa sam nastavio školovanje u Sarajevu. Nastavio sam da treniram u FK Sarajevo, dobro smo napredovali, bilo smo na kraju prvenstva Jugoslavije za juniore u finalu sa Zvezdom.

Cvetković, tadašnji sekretar, rekao je tada mom ocu (Hamdija Jusufspahić bio je počasni reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije i dugogodišnji beogradski muftija) i meni da, kao beogradsko dijete, treba da dođem u Zvezdu, da me čeka dres - ispričao je Jusufspahić za Kurir, dodavši:

- Na narednom raspustu sam trenirao s njima, misleći da ću to sa svojom generacijom, međutim, u svlačionicu ulaze Dragiša Binić, Dragan Stojković Piksi... Mislio sam da sam pogriješio svlačionicu.

Onda su me poveli u Zrenjanin na utakmicu protiv Proletera, ali nisam smio da igram zvanično za Zvezdu jer sam bio registrovan u FK Sarajevo. Tako sam, da bih igrao i da bi vidjeli kakav sam na terenu, dobio dres s prezimenom Janković.

Izađemo na teren, ali jedan slastičar, koji je poznavao mog oca i mene, kad me je vidio, počeo je da viče: "Mustafa, Mustafa...". Tako da su me sklonili iako mi je trener rekao da sam dobro igrao poluvrijeme - naveo je on.

Muftija Mustafa Jusufspahić prošle godine je u razgovoru za Nova TV otkrio da je navijač Partizana, a da je fudbal igrao i u Egiptu (Zamalek).

- Ivan Ivančić, bacač kugle i reprezentativac Jugoslavije, bio mi je učitelj u osnovnoj školi i vidio je kako igram fudbal. Odveo me je u Partizan jer je i on tamo trenirao. Tako je počela moja veza sa Partizanom. I brat mi je partizanovac (Muhamed Jusufspahić, ambasador Srbije u Saudijskoj Arabiji), otac je kao Bosanac navijao za "pitare", za Sarajevo, a majka Egipćanka za Al Ahli.

Prvi trener mi je bio Florijan Matekalo. Znalo se ko kod njega može da igra. Ako nećeš da šutneš loptu u zid 1.000 puta, ništa nisi uradio. Kod nas se znalo i kako se prima lopta, i kako se šutira svim dijelovima tijela.

Ne mogu danas da shvatim da igrači u reprezentaciji primaju loptu kao da se odbija od drvo. Prije smo svi imali besplatne treninge, sada se sve organizuje za novac. Danas se od djece prave zvijezde.

Ma, kakve zvijezde, ja sam jednom napravio "oksford" protiv Galenike, odigram petom, prebacim loptu, a Matekalo će meni: "Sine, napolje!". Kaže: "Nije ovo cirkus!". Onda shvataš šta je fudbal. Ja sam bio vezni igrač, tu je malo i kefala trebalo - ispričao je Jusufspahić prošle godine za Novu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.