VEZANI TEKST - Direktor Roganović: Čekamo odgovor Kineza za respiratore, poslali smo im snimke iz Goražda i Sarajeva

Mustafa Kadribegović, v. d. direktora Federalne uprave civilne zaštite, jedino nam je potvrdio da ima nezvanične informacije kada su pitanju kineski respiratori koje je za 10,5 miliona KM uvezla Srebrena malina.

- Dobio sam nezvaničnu informaciju od servisera beogradske firme Profesional Medic da su problemi otklonjeni i da su uređaji sada spremni za instaliranje. Rečeno mi je da su zadovoljni izlaznim parametrima respiratora. Pokušao sam saznati više od servisera, ali su oni žurili nazad u Beograd. Kontaktirat ću njihovog direktora Jovana Roganovića.

Tim radovima, koji su obavljeni nakon preporuka i dodatnih uputa kineskog proizvođača, nije prisustvovao niko iz FUCZ-a. Kada ćemo respiratore pokušati staviti u funkciju u medicinskim ustanovama, to još ne znamo – kazao je Kadribegović.

VEZANI TEKST - Kadribegović: Garancija za respiratore je 24 mjeseca, učinit ćemo sve da ih stavimo u funkciju

Verifikaciju ovih uređaja radi firma Verlab, čiji direktor Almir Badnjević također ima nezvanične informacije.

- Čuo sam da su navodno uspjeli monirati četiri uređaja i da su Beograđani riješili problem. Zasad Verlab nije dobio nikakav zvaničan poziv da verifikuje neki od ovih uređaja – rekao nam je Badnjević.

Pokušali smo dobiti potvrdu informacije o ispravnosti respiratora od direktora Roganovića, ali se nije javljao na naše pozive.