open-navfaktor-logo
search
Intervencija građana i MUP-a
Beograđani kroz Goražde uzvikivali "ovo je Srbija", policija ih kaznila
Grupa Beograđana sinoć je na putovanju kroz Goražde u koloni vozila izazvala incident zbog kojeg su intervenisali i građani i policija, javlja Radio-televizija Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.
15.08.2020. u 09:14
get url
text

Tokom prolaska kroz grad dizali su tri prsta, a neki od njiih su uzvikivali "ovo je Srbija", te provocirali i vrijeđali građane. Na poziv građana uslijedila je intervencija policije, a zaustavljeni su na području Ustikoline.

U MUP-u BPK ističu da su zbog vrijeđanja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi protiv dvije osobe izrečene prekršajne sankcije te da su im uručeni prekršajni nalozi.

- Oko 20 sati sinoć više građana je pozvalo dežurnu službu PS Goražde da prijave da se od Trga branilaca kreće kolona vozila sa srbijanskim tablama i da iz vozila lica pokazuju tri prsta i uzvikuju "ovo je Srbija". Upućene su odmah dvije policijske patrole iz Goražda i obavještena PS Ustikolina tako da su ubrzo zustavljeni u Ustikolini. Nakon razgovora i konsultacija sa dežurnim tužiocem konstatovano je da nema elemenata krivičnog dijela, a protiv dvije osobe, državljana Srbije koji su bili u alkoholisanom stanju poduzete su prekršajne mjere zbog vrijeđanja nacionalnih i vjerskih osjećanja. Izrečene su jedinstvene kazne od po 470 KM, koje su platili na licu mjesta - izjavio je Mirsad Kamenica, iz Uprave policije MUP-a BPK Goražde.

U zaustavljanju je učestvovala i grupa revoltiranih mladih Goraždana, koja ih je usput pratila i obavijestila policiju, a zatim ih prestigla i usporila na magistralnom putu M20, javlja rtvbpk.ba.

U policiji su potvrdili da ovo nije prvi slučaj uznemiravanja građana na ovaj način, te da su ranije više puta intervenisali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.