open-navfaktor-logo
search
Presuda
Benjamin Ćostović osuđen na godinu i po zatvora
U optužnici se dodaje da je Ćostović prišao policajcima i pesnicom udario Nermina S., usljed čega je on iz pištolja nehotice ispalio hitac
09.09.2018. u 18:12
get url
text

Benjamin Ćostović (22) osuđen je na 18 mjeseci zatvora jer je pesnicom udario policajca i pokušao da mu otme pištolj. Ćostović je osuđen u Okružnom sudu Banja Luka i to nakon sporazuma koji je sklopio sa Tužilaštvom RS.

Kako saznajemo u Okružnom sudu Banja Luka, Ćostović je dobio godinu zatvora za krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela, te još godinu za sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, nakon čega ga je sud osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci.

Optužnica ga je teretila da je krivično djelo počinio zajedno sa Mustafom Hasanbašićem (41) kojem se na teret stavlja pokušaj ubistva i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija. Njemu će se suditi u odvojenom postupku.

Ćostović i Hasanbašić optuženi su da su 9. marta u mjestu Glavica kod Dodoba napali policijsku patrolu koja ih je uočila dok su konzumirali narkotike. Hasanbašić je pucao na policijsku patrolu i oteo taksi vozilo, dok je Ćostović udario policajca i od njega pokušao da otme oružje. Čim je vidio policiju, Hasanbašić, za kojim je bila raspisana potjernica zbog izbjegavanja zatvorske kazne, počeo je da bježi, odbacivši torbu iz koje je izvadio pištolj. Kada su mu policajci naredili da stane, pucao je u njihovom pravcu.

U optužnici se dodaje da je Ćostović prišao policajcima i pesnicom udario Nermina S., usljed čega je on iz pištolja nehotice ispalio hitac. Nakon toga, Ćostović ga je napao i pokušao da mu otme oružje, ali je savladan.

Hasanbašić je tokom bijega uspio izbježi policijski punkt, ali je naknadno otkriven nadomak Jablanice, gdje je i uhapšen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.