open-navfaktor-logo
search
Produžio do 2023. godine
Benjamin Čolić raduje se povratku fudbala: Smiješno je što se u BiH ne igra, jedna utakmica je kao 200 treninga
Benjamin Čolić, nekadašnji mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine, sa dosta uspjeha nastupa u Češkoj.
04.06.2020. u 21:16
get url
text

Od ljeta 2019. godine nosi dres Čeških Budejovica, s kojim je prvobitno potpisao dvogodišnji ugovor. Međutim, dobrim igrama na terenu "primorao" je čelnike kluba da mu ponude novi ugovor, koji je produžio na još tri godine.

- Produžio sam saradnju još tri godine, do 2023. godine - potvrdio je Čolić za Faktor, dodavši:

- Pregovore smo počeli prvog dana izbijanja koronavirusa, a okončali smo danas. Nisam odmah pristao na uvjete koji su mi ponudili, svjesno sam rizikovao i tražio sam bolji ugovor. Čekao sam da prihvate moje uvjete i dočekao. Dobio sam što sam htio i ne mogu reći da nisam zadovoljan - kazao je Čolić.

Nakon što je splansala korona, fudbal u Češkoj se ponovo igra, a Čolićeva ekipa bori se za Evropu.

- Jučer smo imali vrlo važnu utakmicu protiv Sigme Olomouc i slavili smo sa 2:0, a ako slavimo u naredne dvije protiv Karvine i Teplica mislim da ćemo osigurati plasman među šest i play-off za prvaka. Konkurenti su nam Slovačko i Ostrava, ali oni imaju tri puta teži raspored od nas. Ako i ne uđemo u grupu za prvaka, mislim da smo već osigurali plasman u srednju grupu (ekipe plasirane od 6. do 10. mjesta igraju play-off za Evropsku ligu). Prije starta prvenstva cilj nam je bio da izbjegnemo baraž u borbi za opstanak, ali smo sjajnim igrama u prvom dijelu sezone, kada smo zaredali osam pobjeda u nizu, došli u gornji dio tabele i tu se i držimo - kaže Čolić, dodavši:

- Ovdje se igra u ritmu srijeda-subota i zaista je pakleno, ali mnogo je bolje nego da se ne igra. U vrijeme koronakrize, dok nismo igrali, jedan mjesec nam je smanjena plaća za 20 posto, ali su nam u klubu rekli da će nam kroz premije i to kompenzirati. Sve ostale mjesece dobili smo normalne plaće - govori Čolić u koronakrizi.

S obzirom na to da je dugo godina igrao u BiH, nezaobilazno pitanje je bila Premijer liga BiH, odnosno odluka da se naša elita prekine.

- Ne znam šta da kažem. Čitav svijet igra samo kod nas u BiH ne može. Ne kontam. Zaista sam bez komentara. Zar se nije moglo naći rješenje? Jeste, moralo je! U osam mjeseci igrači su odigrali samo po tri utakmice. Znate li šta to znači za profesionalca? Jedna utakmica je kao 200 treninga. Ovo je smiješno - zaključio je Čolić.

Sjajni desni bek sa 28 godina u svojim vitrinama već ima pet šampionskih titula (tri sa Željom i dvije sa Zrinjskim), te dva Kupa naše zemlje (Željo). Ove sezone odigrao je 22 prvenstvene utakmice, postigao je dva gola i upisao šest asistencija. U Kupu Češke je u dvije utakmice upisao dvije asistencije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.