open-navfaktor-logo
search
Suđenje
Benedi Đukanović tvrdi da je iskaz svjedoka iznuđen: "Koliko su te tukli? Nije sramota dobiti batine od batinaša"
Saslušanje svjedoka tužilaštva u Okružnom sudu Banja Luka, u postupku protiv trojke optužene za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića, danas je obilježilo svjedočenje Milovana Ilića, za kojeg je optuženi Benedi Đukanović tvrdio da je pretučen u policijskoj stanici.
14.09.2020. u 15:57
get url
text

Njegova pitanja o upotrebi sile tokom policijskog saslušanja, svjedok Ilić prvo nije hito komentarisati, da bi kasnije, na upit sudskog vijeća, izjavio da ga "nisu tukli".

Ilić je govorio o tome kako je na jednom zboru na Manjači upoznao Željka Kovačevića, a koji je ubijen u razmjeni vatre u noći ubistva Кrunića i njegovog telohranitelja Žarka Pavlovića 22. aprila 2019. godine.

Naveo je da ga je Kovačević posjetio na njegovoj farmi u Šipovu 2018. godine kada se raspitivao za jedan "audi A6", te mu tom prilikom dao nov telefon i karticu, da mu ovaj javi kada vlasnik spornog vozila bude kod kuće.

- Rekao mi je da se telefon ne može koristiti u druge svrhe. Zvao me svakodnevno da se raspituje. Shvatio sam da mu je namjera da otuđi to vozilo... - ispričao je ovaj svjedok.

Na kraju njegovog svjedočenja, optuženi Benedi Đukanović ga je pitao "ko ga je tukao i koliko udaraca je dobio" tokom policijskog saslušanja u centru MUP-a RS-a u Zalužanima, neposrednog nakon kritičnog događaja. Sam svjedok je ranije istakao da je zadržan 24 sata, te da je čak i prenoćio u pritovru.

- Ne bih to da komentarišem - odgovorio mu je.

- Nije sramota dobiti batine od batinaša. Imao si vidne povrede. Šta su iznuđivali od tebe - uzvratio je Đukanović, da bi kasnije na upit predsjednika sudskog vijeća Branimira Jukića, svjedok izjavio: "Nisu me tukli".

U banjalučkoj sudnici danas su saslušana još četiri svjedoka, čime je završeno saslušanje svjedoka tužilaštva.

Zbog protoka roka od 30 dana između glavnih pretresa, postupak je danas treći put krenuo iz početka, čitanjem optužnice.

Optuženi Đukanović i Emilio Baldo su još jednom potvrdili da je razumiju, ali da "nemaju ništa sa krivičnim djelom koje im se stavlja na teret", dok je Rodoljub Gajić koji je optužen za pomaganje u izvršenju ovog krivičnog djela, naveo da "ne razumije pravnu kvalifikaciju".

Optužnica Đukanovića i Baldu tereti da su od početka 2019. godine do 22. aprila te godine, na području Općine Laktaši, zajedno sa, pokojnim Željkom Kovačevićem koji je ubijen u razmjeni vatre, po prethodnom dogovoru organizovali i 22. aprila 2019. godine u večernjim satima ubili Krunića u blizini njegove porodične kuće u Glamočanima.

Optužnica Gajića, u to vrijeme zaposlenog u Krunićevoj firmi "Sector Security" d.o.o. i angažovanog na poslovima osiguranja Krunićeve supruge i djece, tereti za pomaganje u izvršenju ovog zločina, odnosno da je odavao informacije o njegovom kretanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.