open-navfaktor-logo
search
Poznata glumica
Belma Lizde Kurt o Alešovoj smjeni: Sabini Ćudić se dopalo da joj suprug bude direktor SARTR-a
Smjena direktora kulturnih institucija u Kantonu Sarajevo nije zaobišla ni Aleša Kurta, cijenjenog teatarskg reditelja, koji je bio na čelu Sarajevskg ratnog teatra (SARTR). 
22.09.2022. u 12:26
get url
text
Belma Lizde-Kurt

Priča ide ovako - Izvještaj o radu SARTR- a nije pozitivno ocijenjen u Skupštini Kantona Sarajevo, ali finansijski izvještaj je prošao ili kako je to Kurt pojasnio:

- Izvještaj je prošao Ministarstvo kulture, prošao je pravno mišljenje i prošao je Vladu, gdje je premijer potpisao da je izvještaj prošao. Logika govori da oni s tim što nisu izglasali pozitivno taj izvještaj, nisu dali povjerenje sopstvenoj Vladi, niti resornom ministarstvu.

Dodao je i "da je sistem smjene direktora u javnim institucijama bezveze jer mogu vas smijeniti bez ikakvog razloga kada oni to žele".

A to se njemu upravo i dogodilo, o čemu se oglasila njegova supruga i glumica - Belma Lizde Kurt. Da stvar bude još gora, Aleša su pokušali fizički napasti, a kako je do toga došlo, objasnila je Belma.

- Da ispričam kako se to nešto dešavalo (transparentno) prilikom smjenjivanja Aleša Kurta, slučajno mog supruga, sa pozicije direktora Sarajevskog ratnog teatra. Naravno, iz moje perspektive, nikako objektivno, ne, ne, pa ja sam samo građanka, objektivnost, odgovornost i transparentnost je u pravim rukama.

Dakle, oboren je izvještaj, neka je. Nije dobro radio! Ali taj isti izvještaj je prošao sve instance i označen kao "usvojen" i trebalo je na Skupštini da to bude samo ozvaničeno. I ide poziv, otvorena linija Sabina Ćudić - Damir Marjanović, traži se ruka da obori izvještaj. I nađoše tu neku ruku. Nije se radilo dobro, sve je to uredu. Ima li neko obrazloženje, šta to nije bilo dobro - šutnja, muk, ignorancija – ističe Belma.

Kaže da se zapravo Sabini Ćudić dopala "pomisao da joj muž Alban Ukaj, glumac SARTR-a, bude na nekoj poziciji, pa se sjetila da bi mogao biti direktor SARTR-a."

- Ali nema bh. državljanstvo! Aju, ne lezi vraže, šta ćemo sad? Ima neko drugi. Maja Salkić! E ne znam šta bih za nju rekla, osim što baš voli da radi. Ona je oprala SARTR. Doslovno! To me podsjeća na jedan period kad se u Pozorištu mladih, o'kle ja dolazim, počelo baviti formom. A suština?! A teatar?! A umjetnost?!

Dobro, vratimo se na Aleša Kurta; dakle čovjek smijenjen, nije dobro radio. Ok! Jako su se žalili ovi glumci/ce, čak su ga pokušali i fizički napasti, poletio preko stola Alban Ukaj da ga bije. Ali kako Aleš dolazi iz jedne porodice Kurt - Idrizović, pretpostavljam da mu je bilo neprijatno zbog njih, pa je izignorisao cijelu stvar.

U SARTR-u je izašao konkurs za novog direktora u februaru ove godine, otprilike tri mjeseca prije obaranja izvještaja na Skupštini. Ako su već bili nezadovoljni Alešovim radom, zašto nisu stavili svog direktora? Mislim, oborili su izvještaj za 2021. godinu. U februaru su već znali da Aleš nije dobro vodio SARTR. Mogli su to hladno napraviti jer Alban i Maja svakako imaju političko zaleđe. Ne može im niko ništa. Ovaj ima ambicioznu ženu, ova ima porodične prijatelje, sve samo vrh političke elite. U šta upru prstom, to će i dobiti! Ali u februaru još nisu znali da je SARTR dobio više od pola miliona KM od Kreativne Evrope – objašnjava Belma.

Osvrnula se i na kritike oko političkih kampanja ističući da su uglavnom na osudi javnosti SDA, NiP, SBB, pa i SDP, dok kako je naglasila, niko ne kritikuje Našu stranku.

- Ali niko baš i ne kritikuje ovu stranku za našu zemlju. Pod motom: moja, tvoja, naša zemlja! Evo malo da pogledamo redoslijed; ako misle na dobro građana, onda ne bi trebali staviti na prvo mjesto "moja" jer je malo neprimjereno. Valjda na prvo mjesto treba biti "vaša" jer želimo da vama bude dobro, bolje, najbolje (građanima, a ne političarima).

Upravo pročitah Naša rješenja za KS. Preletjeh, jer nema tu nikakvih rješenja. Čista ubleha, kao što su i oni sami. Kvaziintelektualci, kvaziumjetnici, kvaziprofesori itd. Što bi moja jedna poznanica rekla, bave se stvarima, kojima se bave nevladine organizacije. Tačno tako!

Meni se sve čini da je pakt između stranaka odavno sklopljen, niko ne dira goruća pitanja, neka se sve uruši, propadne, do kraja. Svaka stranka svoje pjesmice gudi, pa budale će se već nakačiti. Da imamo imalo mozga, ne bi oni nama odavno gudili. Da se malo vratim na ovu nam kvaziurbanu stranku; kažu rade po principima odgovornog upravljanja i transparentnosti, bore se protiv korupcije bla, bla, bla – zaključila je Belma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.