open-navfaktor-logo
search
Ususret premijeri
Belma Čečo Bakrač: "Panta Rhei" direktna je refleksija na rat, pandemiju, migracije, sve što se dešava savremenom čovjeku
"Panta Rhei" - baletski triptih zasnovan na neoklasičnom stilu i savremenom plesnom pokretu, premijerno, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, bit će izveden 30. marta s početkom u 19.30 sati.
28.03.2022. u 19:27
get url
text

Predstava u režiji Belme Čečo Bakrač, koja potpisuje i koreografiju, govori o traganju današnjeg čovjeka za iskonskim vrednotama života i pokušaju pronalaska vlastite sreće.

- Predstava tematski apsolutno korespondira sa današnjim vremenom i direktna je refleksija onoga što se dešava savremenom čovjeku. Jedna od tema koju obrađuje predstava "Panta Rhei" je i povratak vojnika sa ratišta. Sigurno da ima vezu sa vremenom i užasima koje smo proživjeli početkom devedestih u Bosni i Hercegovini, ali i vezu sa ratom koji se danas dešava u našoj neposrednoj blizini. Predstava, također, u jednom dijelu tretira i pandemiju kao i proces migracija, dok u u trećem dijelu predstave propitujem ono što bi nam se moglo dešavati u skorijoj budućnosti. Sve ove teme oblikovane su kroz neoklasični stil i savremeni baletski izraz – kazala je Čečo Bakrač uoči premijere za Faktor.

A kako sve to kroz pokret, ples i muziku prikazati...

- Pokret i ples u baletu su naša osnovna izražajna sredstva. Nekada kao igrač, a danas kao koreograf tragam sa istim žarom za emocijom koju prenosimo publici jer emocija je esencija našeg posla. Neverbalno često zna biti jače i jasnije od riječi tako da pokretom i plesom možemo reći ono što nekad ne možemo objasniti riječima. U mojim predstavama uvijek nastojim da priča bude publici zanimljiva i jasna, a tu su solisti i ansambla Narodnog pozorišta u Sarajevu koji svojim sjajnim umjetničkim kreacijama priču i emocije donose našoj vjernoj publici – pojasnila je Čečo Bakrač.

"Panta Rhei", prikazat će današnjeg čovjeka pogubljenog u mnoštvu sumnjivih informacija i pogrešnih putokaza u borbi da pronađe "svjetlo" i smisao svog postojanja.

Autorsku ekipu, osim Čečo Bakrač čine kompozitori i kompozitorica: Ludovico Enaudi, Toni Toplan i Svjetlana Bukvich. Kostimografiju potpisuje Amna Kunovac-Zekić. Scenografsko rješenje povjereno je Marijeli Hašimbegović.

U predstavi igraju solisti Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo i baletni ansambl.

Belma Čečo Bakrač: Potpisuje režiju i koreografiju

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.