open-navfaktor-logo
search
Seul
Belgija opozvala svog ambasadora zbog nasilne supruge
Belgija "bez daljnjeg odgađanja" opoziva svog ambasadora u Seulu, nakon što je njegova supruga po drugi put u četiri mjeseca optužena za fizički napad.
09.07.2021. u 09:04
get url
text
Napad u trgovini
Napad u trgovini

Ambasador Peter Lescouhier opozvan je krajem maja nakon incidenta u aprilu u kojem je njegova supruga Xiang Xueqiu snimljena na CCTV kako udara ženu u trgovini u Seulu, što je izazvalo nacionalni skandal u Južnoj Koreji.

Lescouhier se trebao vratiti u Belgiju ovog mjeseca. U najnovijem incidentu, seulska policija okruga Yongsan izjavila je u četvrtak za CNN da je Xiang u ponedjeljak oko 9.25 sati ušla u "fizičku svađu" sa komunalnim čistačem u naselju Hannam u Seulu.

Prema navodima policije, sukob je započeo kada je čistač pomeo park, a njegova četka dodirnula Xiang. Općinski službenik rekao je policiji da je ambasadorova supruga vikala na njega i dva puta ga ošamarila. On ju je gurnuo, nakon čega je pala na zemlju.

Čistač je pozvao policiju i njih dvoje su priznali da su se međusobno udarali. Nijedno nije htjelo podizati optužnicu. Policajci su odveli Xiang u obližnju kliniku na pregled nakon što je prijavila bolove u leđima.

Glasnogovornik belgijskog Ministarstva vanjskih poslova potvrdio je u izjavi CNN-u da je Xiang u ponedjeljak ujutro sudjelovala u "prepirci" u parku u Seulu.

- Okolnosti ove svađe i dalje su nejasne - dodaje se u izjavi.

- Nakon incidenta s dvoje zaposlenih u trgovini, dogovoreno je da se ambasador vrati sa suprugom tokom mjeseca jula. S obzirom na ovu novu situaciju, uzimajući u obzir odgovornost koju ambasador ima prema zemlji domaćinu i s obzirom na našu želju da zadržimo izvrsne odnose koje imamo sa Republikom Korejom, zamjenica premijera Sophie Wilmès nagovijestila je u ponedjeljak da želi da se on vrati, bez daljnjeg odgađanja - dodao je glasnogovornik ministarstva.

Kako su naveli iz južnokorejskog Ministarstva vanjskih poslova, nakon aprilskog incidenta, Lesouhier se ispričao u ime svoje supruge rekavši da se iskreno kaje zbog incidenta i da je "možda imala razloga da se ljuti na način na koji je postupana u toj radnji, ali da je počinjenje fizičkog nasilja potpuno neprihvatljivo".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.