open-navfaktor-logo
search
Grupa F
Belgija favorit iz sjene, posljednje veliko takmičenje Modrića, autsajder Kanada, Maroko nakon Vahe
Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru počinje u nedjelju, 20. novembra.
18.11.2022. u 08:25
get url
text

Ostala su još samo dva dana do početka Mundijala, a tim povodom na red je došlo predstavljanje grupe F u kojoj se nalaze Belgija, Hrvatska, Kanada i Maroko.

- Belgija -

Selektor Roberto Martinez na spisak je pozvao napadača Intera Romelua Lukakua, čiji se nastupi zbog povrede bedra dovode u pitanje, kao i Hazard, koji ima malu minutažu u Real Madridu.

Lukaku je od augusta zbog povreda tetive i bedra igrao samo dva puta. Međutim, Martinez je ranije izjavio da će Lukakua voditi u Katar sve dok može igrati barem jednu utakmicu.

Hazard ove sezone nije bio u milosti trenera Reala Carla Ancelottija i od septembra nije nastupio u La Ligi.

Osim njih najveće zvijezde reprezentacije su De Bruyne (Manchester City), Courtois (Real Madrid) i Tielemans (Leicester).

Belgija, koja je završila na trećem mjestu na Svjetskom prvenstvu prije četiri godine, nada se da će u Kataru u najmanju ruku ponoviti taj uspjeh, a što da ne napasti i titulu.

Trenutni roster vrijedi 563,20 miliona eura, a najskuplji je De Bruyne (60 miliona eura).

- Hrvatska -

Na spisku Zlatka Dalića iznenađenja nije bilo toliko i jasno je da Hrvatska ponovo ima tim za visok plasman na Mundijalu na kojem će braniti titulu viceprvaka svijeta.

Daliću mediji u Hrvatskoj jedino mogu zamjeriti što se među putnicima u Katar nije našlo ime Ante Rebića, fudbalera aktuelnog prvaka Italije Milana. Rebić je vrata reprezentacije zatvorio prošle nakon Evropskog prvenstva kada je poslije neočekivanog ispadanja Vatrenih putem društvenih mreža prozivao Dalića optuživši ga da nije znao iskoristiti kvalitetnu generaciju. Očito je da ratne sjekire nisu zakopane, tako da je Rebić vjerovatno i završio svoju reprezentativnu karijeru.

Lider reprezentacije je fudbaler Real Madrida Luka Modrić kojem će ovo vjerovatno biti i posljednje veliko takmičenje u karijeri. Hrvati velike nade polažu u 20-godišnjake Joška Gvardiola (RB Leipzig) i Luku Sučića (RB Salzburg) koji su budućnost svjetskog fudbala.

Uz iskusne igrače poput Brozovića, Perišića, Lovrena i Kovačića izabranici Zlatka Dalića imaju se čemu nadati na Mundijalu.

Vatreni su prema Transfermarktu procijenjeni na 377 miliona eura. Gvardiol je najskuplji sa vrijednošću 60 miliona eura.

- Kanada -

Na spisku selektor Johna Herdmana nalaze se dvije zvijezde kanadskog fudbala Jonathan David, fudbaler francuskog Lillea, i Alphonso Davies, igrač njemačkog diva Bayerna.

Gol će čuvati iskusni golman Crvene zvezde Milan Borjan.

Roster Kanade je procijenjen na 187,30 miliona eura. Očekivano najskuplji je Davies (70 miliona eura).

Kanada je po prognozama fudbalskih stručnjaka autsajder u ovoj grupi, ali naravno čuda su moguća.

- Maroko -

Plasman u Katar zasjenila je smjena selektora Vahida Halilhodžića koji je ekipu uspješno proveo kroz kvalifikacije, a kome se najviše zamjeralo što je iz ekipe odstranio najveću zvijezdu Hakima Ziyecha (Chelsea), ali i što igra staromodan fudbal.

Novi selektor Walid Regragui na spisak je također stavio Achrafa Hakimija (PSG) i Noussaira Mazraouija (Bayern), od kojih se uz spomenutog Ziyecha najviše očekuje.

Amine Harit, vezista francuskog Marseillea, zbog povrede će propustiti prvenstvo. Umjesto njega naknadno je pozvan Anass Zaroury iz Burnleyja.

Maroko je prema Transfermarktu procijenjen na 241,10 miliona eura, a najskuplji je Hakimi (65 miliona eura).

GRUPA F

1. kolo, 23. novembar:
11:00 Maroko – Hrvatska (Al Khor)
20:00 Belgija – Kanada (Al Rayyan)

2. kolo, 27. novembar:
14:00 Belgija – Maroko (Doha)
17:00 Hrvatska – Kanada (Al Rayyan)

3. kolo, 1. novembar:
16:00 Hrvatska – Belgija (Al Rayyan)
16:00 Kanada – Maroko (Doha)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.