O minimalnoj plaći govorilo se u četvrtak na sjedici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritirij Federacije, a kojoj je u ime Vlade Federacije BiH prisustvovao premijer FBiH Fadil Novalić. Tu su bili i socijalni partneri predstavnici sindikata i Udruženja poslodavaca FBiH.

VEZANI TEKST - Bektić: Tražit ćemo od Vlade FBiH da se minimalna neto plaća podigne na 650 KM

"Hitno reagovati" 

- Na sjednici ESV-a smo imali izlaganje sindikata o položaju i statusu radnika u Federaciji, situaciji koja je nastala usljed inflacije. Tu je i naš zahtjev o izmjeni Uredbe o minimalnoj plaći, koji je naišao na negodovanja poslodavaca.

Premijer Novalić je tražio da se govori o minimalnim primanjima. Uvjet sindikata je da neće prihvatiti nikakva zakonska rješenja od 1. januara 2023. jer treba hitno regovati sada i to za izmjenom Uredbe o minimalnoj plaći, da se barem ujednače minimalna primanjima sa onima u RS-u gdje su 650 KM - govori Mevludin Bektić, predstavnik većeg broja granskih sindikata.

Pojašnjava kako se Vlada FBiH zalaže za donošenje zakona o minimalnoj plaći koji bi trebalo da se u paketu razmatra u Parlamentu FBiH sa izmjenama zakona o doprinosima i porezu na dohodak, na čemu insistiraju parlamentarci.

- Ako bi sada i bio usvojen zakon o minimalnim primanjima, on bi stupio na snagu tek u januaru naredne godine. Plaća bi po tom zakonu iznosila 722 KM neto, ali šta do tada? Sada treba reagirati kada je na sceni inflacija, kada su cijene hrane drastično porasle, energenata. Očito je Vlada FBiH nesposobna da prati trenutna događanja.

Ako ne znamo, barem prepišimo. I u RS-u i FBiH imamo poskupljenje hrane, derivata, energenata, ali različite minimalne plaće, pa je u RS ona 650 KM, a u FBiH 543 KM. Premijerov komentar na sjednici je bio da poslodavci ne mogu podnijeti nova povećanje minimalnih plaća. Šta ćemo sa hiljadama radnika koji ispaštaju!? - pita Bektić.

U Parlamentu FBiH rasprava o tri zakona u paketu 

Dodaje kako bi se naredna sjednica ESV-a trebala održati 26. juna, a da bi 28. juna na Parlamentu FBiH trebalo da se raspravlja o minimalnoj plaći, zakonu o doprinosima i porezu na dohodak.

- Mi smo već uputili inicijativu socijalnim partnerima, tražimo da se minimalna plaća usklađuje na osnovu podataka Federalnog zavoda za statistiku u odnosu na prethodni mjesec. Vlada FBiH je ovlaštena da izmijeni Uredbu o minimalnoj plaći - reko je Bektić.