open-navfaktor-logo
search
Rad i nepravda
Bekan pojašnjava: Zašto sam tužio ministra Veska Drljaču
Njemu je 2017. godine prekinut radni odnos uz obrazloženje da je stekao uvjete za penziju, a zapravo je završio na birou za zapošljavanje
30.06.2019. u 11:25
get url
text
Fehim Bekan

Fehim Bekan, bivši sekretar Ministarstva rada i socijalne politike u FBiH, tužio je prvog čovjeka ovog ministarstva Veska Drljaču, odnosno, protiv njega podnio krivičnu prijavu, a razlog je što je Bekanu 31. decembra 2017. godine prekinut radni odnos, uz obrazloženje da je stekao uvjete za penziju, a što je Bekan opovrgnuo.

Za Faktor Bekan kaže da u tom trenutku nije ispunjavao uvjete za starosnu penziju, zbog čega je završio na birou za zapošljavanje.

"Koštalo me zdravlja"

- Dobio sam rješenje "ništa ni sa čim". Prema njihovim nekakvim računicama ispalo je da imam 42 godine staža!? Da biste otišli u penziju morate imati 40 godina staža osiguranja, ili 65 godina života, a ja nisam imao niti jedno, niti drugo. I postoji papir u kome stoji da ne ispunjavam uvjete sa 36 godina staža i 63 godine života. Davao je meni Vesko Drljača otkaz i 2015. pa 2016. godine i oba puta je Odbor za žalbe to pobio. Ovakav odnos prema meni, koštao me je zdravlja. Imam tri bajpasa, bio sam na dijalizi i u novembru prošle godine mi je transplantiran bubreg. I povrh svega mi je ukinuto osnovno pravo, na rad. Tužio sam ministra Veska Drljaču, protiv njega podnio krivičnu prijavu, ali i još neke. Tražim da me vrate na posao - kategoričan je Bekan.

Dodaje kako je tužbu podnio na Općinskom sudu u Sarajevu.

- Sada čekam ishod tog procesa. Nadam se da se neće odugovlačiti. Otišao bih ja u "prijevremenu" penziju, ali bi mi bila niža za 20 posto, a to ne želim. Nigdje me ne bi bilo da nemam certifikat za stečajnog upravnika i sudskog vještaka. Da nije toga, ne znam kako bih preživio - priča nam Bekan dok prebira gomilu papira koju čine mnoga rješenja, izvodi iz PIO-a, Porezne uprave FBiH, Agencije za državnu službu, biroa za zapošljavanje.

Bekana smo upitali kako komentira negativna pisanja u javnosti o njegovom radu u Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH. Primjera radi, spominje se da je 2015. godine uzeo nezakonito pečat iz pisarne Ministarstva i time navodno uzgrozio isplate naknada za oko 50.000 korisnika pomoći. Zatim, da je zapošljavao koga je želio, i svoju familiju, da je utjecajan...

- Ispade da sam ja sila nebeska. To su sve laži. Ja sam tužio one koji su to objavili i dobio presudu. Uzimanje pečata su laži jer je Tužilaštvo utvrdilo da nema nikakvih elemenata za krivično djelo. Zaposlio sam ja 2.000 ljudi, bez familijarnog utjecaja, sve njih je odabrala komisija, rješenja potpisuje ministar. I šta sam ja mogao blokirati!? Sve su to gluposti koje plasiraju uposlenici Ministarstva koji su završili fakultete čekajući na autobusima. U tom istom ministarstvu zapošljavaju ljude sa 180 bodova "po Bolonji", a zna se da su to osobe sa višom stručnom spremom. Ministar "uvali" savjetnika koji ne smije progovoriti riječ. Njegove je da pročita novine i ide gdje mu se kaže. Sve ono što su mi učinili koštalo me zdravlja, ali pravda će u mom slučaju pobijediti - poručio je Bekan.

Postupak pred Općinskim sudom

Federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljaču u pisanoj formi smo upitali da li je tačno da je nezakonito prekinuo radni odnos Bekanu 31. decembra 2017. godine, iako nije ostvario pravo na starosnu penziju? Odgovor na ta pitanja nismo dobili uz obrazloženje da je u toku postupak pred Općinskim sudom u Sarajevu.

- U vezi s vašim upitom, obavještavamo vas da je u toku postupak pred Općinskim sudom u Sarajevu u pravnoj stvari tužioca Fehim Bekana protiv Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, te vam u skladu sa navedenim ne možemo dostaviti tražene podatke - odgovoreno nam je iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.