Utorak, 27.02.2024.

Begova džamija puna vjernika, klanjana prva teravija

Muslimani širom svijeta dočekali su početak svetog mjeseca ramazana sa akšamskim ezanom. Večeras je klanjana i prva teravija.

VEZANI TEKST - Top sa sarajevske Žute tabije tradicionalno najavio početak ramazana

Teravih-namaz je namaz koji se klanja samo tokom ramazana.

Veliki broj vjernika večeras je prisustvovao teravih-namazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a oni koji nisu imali mjesta u džamiji klanjali su u haremu. Tako je bilo i u većini drugih sarajevskih džamija.

Ovaj namaz sastoji se od 20 rekata i klanja se nakon jacije namaza. Može se klanjati i samostalno, ali je preporučeno da se klanja u džematu.

U predajama se bilježi kako je Božiji Poslanik Muhammed a.s. ramazan provodio u potpunoj pobožnosti, ispunjavajući njegove dane i noći namazom, učenjem Kur'ana, zikrom, davanjem sadake, itikafom. On je koristio ramazan kao izuzetnu priliku za pojačani ibadet i činjenje dobrih djela.

Prenosi se da je njegovoj duši teravih namaz bio istinski ugođaj i zadovoljstvo, poseban dobrovoljni namaz. Dugo bi učio Kur' an, a selam bi predavao poslije svaka dva rekata.

Kako navode brojni vaizi ramazan je nesumnjivo najvrjedniji mjesec u godini. U njemu su se zbivali najsudbonosniji događaji iz historije islama. U ovom mubarek mjesecu nalazi se i blagoslovljena noć Kadr koja je bolja od hiljadu mjeseci, noć Allahove milosti i oprosta.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu, a u Kur'anu se u tom smislu kaže: O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili, i to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu - isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose - otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite. (El-Bekare 183-184).

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh