open-navfaktor-logo
search
Blok pet stranaka
Bego Gutić: Gubitnici krenuli u formiranje vlasti u TK
Naš stav je i dalje da odgovornost treba da prezmu SDP i SDA, jer su to dvije stranke koje su dobile najveću podršku građana, kaže Gutić
05.11.2018. u 20:20
get url
text

U Tuzlanskom kanatonu pet stranaka najavilo je formiranje vlasti. Ovaj blok predvodi SDP, a tu su i DF, Naša stranka (NS), SBB i Stranka za BiH (SBiH). Sve ukupno to znači 19 ruku u Skupštini Tuzlanskog kantona, u kojoj je za većinu potrebno 18 zastupnika.

Nakon postizanja načelnog dogovora predstavnici svih navedenih stranaka potvrdili su da nije bilo priče oko raspodjele pozicija, kako ministarskih, tako i direktorskih, a još uvijek nije razmatran ni zajednički program.

SDP u pomenutom bloku ima 10 zastupnika, DF tri, a ostale tri stranke po dva. Situacija je takva da većina ovisi o dvije ruke, što znači da je kontrolira svaka partija od pet.

Izvan ove računice ostala je SDA koja ima devet zastupnika u Skupštini TK te PDA sa sedam ruku u zakonodavnom tijelu TK.

- Jasno je da imamo situaciju da gubitnici formiraju vlast. Naš stav je i dalje da odgovornost treba da prezmu SDP i SDA, jer su to dvije stranke koje su dobile najveću podršku građana. Toj koaliciji moglo bi se priključiti i nekoliko drugih stranaka. Sve ostalo je avanturizam - kaže Bego Gutić, nosilac liste SDA za Skupštinu TK na prethodnim izborima i biši kantonalni premijer.

On je dodao da smatra da blok od pet stranaka nije gotova stvar kada je u pitanju formiranje vlasti, jer očito je da i među tim strankama postoji različito gledanje na učešće u koalciji.

- Iz SBB-u rekli da nisu sigurno hoće li učestvovati u izvršnoj vlasti, a istovremeno da žele biti dio većine u Skupštini TK. Do sada smo naučili da su ovakve koalicije u pravilu skupe i neefikasne, ali vrijeme će pokazati - kaže Gutić.

Predsjednik kantonalnog SDP-a Enver Bijedić nakon objave o formiranju bloka pet stranaka, rekao je da nema potrebe za razgovore sad PDA i SDA.

- Mi ćemo ipak pozvati SDP na razgovore, jer smatramo da je Tuzli i TK potrebna stabilna vlast i vlada. Ovaj kanton ima još mnogo problema za čije rješavanje je potrebna prohodnost sa nižeg na više nivoe vlasti. Uzmimo samo GIKIL, koji se mora rješavati uz poršku vlasti u FBiH, zatim TTU, koji nije do kraja riješen... Zbog toga je bitno da postoji koordinacija nivoa vlasti i mi se nadamo da će u SDP-u to shvatiti - zaključio je Gutić.

Za razliku od ostalih stranaka koje su se aktivno uključile u formiranje vlasti ili, u najmanju ruku, iznijele svoje stavove, u PDA od izbora uporno ćute. Nepoželjan su partner za blok pet stranaka koje predvodi SDP, a posebno su nepoželjni za SDA.

Na naš upit da prokomentira formiranje bloka za formiranje vlasti na nivou kantona, povjernik PDA u TK Senad Alić nije odgovorio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.