Begić je krivičnu prijavu podnio zbog zloupotrebe položaja prema članu 315. Krivičnog zakona Republike Srpske. Jerković je, prema navodima Begića, koristio vozni park koji zakonski pripada Palati predsjednika RS-a, za privatne potrebe.

- Jerković je iskoristio službeno auto da ode u mjesto Vir, Republika Hrvatska, gdje nije imao službenih obaveza, u vezi s funkcijom koju obavlja, već je to lice sprovodilo bijesne gliste, kupanje, sunčanje i obilazak privatnih apartmana i privatnih slastičarni o trošku nas, poreznih obveznika. Prijavu sam dokumentovao i fotografijama, i ukoliko me gospodin Jerković pokušava demantovati, neka zna da sam i ja otišao tamo, svojim privatnim autom i poslikao ga - izjavio je Begić na konferenciji za novinare ispred banjalučkog tužilaštva.

VEZANI TEKST - Znate li ko je čovjek na fotografiji i koju važnu funkciju u BiH obavlja

On je naglasio da sve one informacije može provjeriti Tužilaštvo "ako hoće" jer postoje putni nalozi u Palati RS-a, a i Granična policija BiH redovno bilježi ovakve prolaske.

Podsjećajući da ove privilegije o narodnom trošku koristi i Davor Čordaš, koji koristi dva službena vozila da ode vikendom kući u Mostar, dok u RS-u "brani" interese Hrvata, Begić je naglasio da vjeruje da će i revizija ispitati poslovanje Sekretarijata za izbjegle i raseljene RS-a.

- Neka uzme auto svog stranačkog šefa Dragana Čovića (HDZBiH) neka obilazi svoju rodbinu, prijatelje, imovinu po Hercegovini. O narodnom trošku nije više fer. Kada ide po instrukcije u Zagreb, neka ide privatno - rekao je Begić.