open-navfaktor-logo
search
Migrantska kriza
Bedeković: Hrvatska je spremna prihvatiti djecu bez pratnje
Hrvatska je spremna prilagoditi se kriznoj situaciji i prihvatiti djecu izbjeglice bez pratnje, koja se zateknu bez svojih roditelja na njenom području, izjavila je hrvatska ministrica za demografiju i socijalnu politiku Vesna Bedeković.
09.03.2020. u 19:07
get url
text

- Sistem socijalne zaštite u Hrvatskoj ima razvijenu uslugu prihvata djece bez pratnje, koja su zatečena na području Hrvatske. Hrvatska je spremna prilagoditi se kriznoj situaciji i izazovima te prihvatiti djecu bez pratnje koja se zateknu bez svojih roditelja na području države - kazala je Bedeković.

Smatra da je to prije svega humanitarno pitanje zbog činjenice da se radi o najosjetljivijoj i najranjivijoj grupi - djeci.

Ministarstvo sarađuje sa MUP-om koji, kada na prostoru Hrvatske zatekne djecu bez pratnje, kontaktira nadležni centar za socijalnu zaštitu, nakon čega centar određuje zakonskog zastupnika, udomitelja, usvojitelja koji maloljetnu osobu smješta u adekvatnu ustanovu.

Nakon toga radi se procjena potreba i individualni plan kako bi se korisniku pružila najadekvatnija zaštita.

Do sada je takvih slučajeva bilo oko 50, a najčešće se radilo o djeci u tranzitu.

Bedeković je naglasila da Hrvatska ima stručnjake za takve situacije, a trenutno nedostaje prevoditelja. Jedno od mogućih rješenja je formiranje mobilnih timova koji će moći obilaziti manje sredine.

Podsjetila je da Hrvatska od 2018. ima protokol o postupanju prema djeci bez pratnje te da trenutno raspolaže sa dvije prihvatne tačke sa zadovoljavajućim kapacitetima - centrima za pružanje usluga u zajednici u Zagrebu i Splitu.

- Kadrovskih kapaciteta imamo, a sve što bude dodatno potrebno osigurat će se. U tom smislu očekuju se i sredstva iz EU-a - poručila je hrvatska ministrica.

Najvažnije je osigurati što bržu i bolju međuresornu saradnju kako bi se Hrvatska mogla uskladiti sa eventualnim kvotama koje će joj biti dodijeljene.

Bedeković još nema informacije o broju djece koje će Hrvatska možda prihvatiti.

- Naglašavam da se ovdje ne radi o udomljavanju ili bilo kakvom posvajanju, nego o pružanju smještaja djeci u kriznim situacijama. To je, prije svega, humanitarno pitanje i reagiranje u kriznim situacijama i pružanje smještaja djeci bez roditeljske zaštite - kazala je Bedeković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.