open-navfaktor-logo
search
Na Tik Toku
Bećirović uz pjesmu "Po šumama i gorama": U kampanji neću govoriti o Bakiru
Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prisutan je i na Tik Toku. Naime, na profilu "Predsjednik Bećirović" posljednjih dana objavljeno je više njegovih spotova, koji su objavljeni i na drugim njegovim profilima na društvenim mrežama, pa djeluje da se radi o zvaničnom kanalu ovog kandidata na Tik Toku.
02.09.2022. u 17:14
get url
text

Profil "Predsjednik Bećirović" na Tik Toku postoji već neko vrijeme. Iz SDP-a nisu se oglasili kako bi eventualno negirali da se radi o zvaničnom profilu.

U njegovim spotovima na ovoj društvenoj mreži u pozadini se čuje partizanska koračnica "Po šumama i gorama" u izvođenju grupe Majski cvet. Bećirović, između ostalog kaže da u kampanji neće govoriti o Bakiru Izetbegoviću, kandidatu za Predsjedništvo BiH i predsjedniku SDA, o kojem je govorio gotovo u svakom svom obraćanju i saopćenju proteklih mjeseci.

VEZANI TEKST - Objavljujemo izborni program Denisa Bećirovića u cijelosti: Šta nudi građanima?

"Po šumama i gorama" izvorno je ruska pjesma ("По долинам и по взгорьям"). O njoj književnik Miljenko Jergović, pišući o koncertu u dvorani Lisinski u Zagrebu kada je nastupao Zbor Crvene armije, u svijetu poznati Ansambl Aleksandrov, između ostalog piše

- Jedna od bezbrojnih pjesama iz vremena revolucije, koja se u godinama s kraja Velikog rata pjevala u nekoliko različitih, ali jednako sudbonosnih i međusobno suprotstavljenih verzija, iz čega će se zatim, u međuratno doba, a pogotovu nakon Drugoga svjetskog rata, tokom šezdesetih i sedamdesetih, na Zapadu, među lijevom inteligencijom i omladinom, pjesma steći svoje nove, varijetetske i underground verzije, jednako snažnog ideološkog naboja.

Ansambl Aleksandrov izvodeći "По долинам и по взгорьям" ustraje u već stogodišnjoj najprije sovjetskoj, a potom ruskoj kulturno-prosvjetnoj i ekonomsko-propagandnoj misiji da pjesmu vrati njezinom izvoru. Ili da je vrati u ono stanje koje je idejno poželjno i nacionalno prihvatljivo.

Započela je u vrijeme građanskog rata, kao "Marš Sibirske pukovnije", da bi se zatim, kroz duše i glasove boljševika, ili kroz naum boljševičkih komesara, razvila u njegovu partizansku himnu, što će biti i ozvaničeno godine 1929, kada "По долинам и по взгорьям" odlukom sovjetskih vlasti postaje međunarodna partizanska i pjesma svih komunističkih dobrovoljaca u predstojećim nam bitkama i ratovima za slobodu proletarijata.

 

@predsjednikbecirovic #sdp #drzavabosna #ujedinjenizaslobodnubih #becirovic2022 #becirovic ♬ Po sumama i gorama - Grupa Majski cvet

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.