open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Bećirović traži usvajanje deklaracije o osudi agresije na Ukrajinu
Delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) uputio je zahtjev za sazivanje hitne sjednice Doma naroda PSBiH na kojoj bi se razmatrao Prijedlog deklaracije o osudi agresije na Ukrajinu.
02.03.2022. u 15:20
get url
text

Zahtjev je upućen predsjedavajućem Domu naroda Draganu Čoviću te dopredsjedavajućima Nikoli Špiriću i Bakiru Izetbegoviću.

Bećirović navodi da bi deklaracija trebala podržati, poštujući opća načela međunarodnog prava koja su sastavni dio ustavnopravnog poretka BiH, uvažavanje političke nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnog subjektiviteta Ukrajine.

Deklaracijom bi se trebala osuditi prijetnja oružanom silom ili njenom upotrebom protiv nezavisnih i suverenih država te njome podržati evropski sigurnosni poredak čija su ključna načela sadržana u Povelji Ujedinjenih nacija i osnovnim dokumentima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, uključujući Helsinški završni dokument i Parisku povelju.

Ovim dokumentom bi se jasno insistiralo da se međunarodni sporovi rješavaju mirnim putem koji ne ugrožava međunarodni mir i sigurnost te podvukla važnost afirmiranja saradnje država u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija i poštivanja pravne jednakosti svih država.

Deklaracijom bi se istaknula i važnost poštivanja slobode država da izaberu ili promijene svoje vlastite sigurnosne aranžmane i dosljednog ispunjavanja prihvaćenih međunarodnih obaveza u dobroj vjeri.

Dom naroda deklaracijom bi trebao najoštrije osuditi agresiju na Ukrajinu i njen suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost, te pozvati Rusku Federaciju da odmah zaustavi vojni napad i povuče oružane snage s ukrajinske državne teritorije.

Također, traži se da Dom naroda osudi rusko priznavanje samoproglašenih regija Donjecka i Luganska kao čin flagrantnog kršenja suvereniteta Ukrajine i potkopavanja osnova međunarodnog poretka.

- Dom naroda naglašava da su organi Bosne i Hercegovine definirali vanjskopolitičke ciljeve i da imaju obavezu da vanjsku politiku usklađuju sa vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije. Neprihvatljivo je oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu opravdavati na bilo koji način ili biti neutralan pred stradanjem ukrajinskog naroda i očiglednim napadom na međunarodni poredak i temeljna načela međunarodnog prava - stoji u predloženoj deklaraciji.

Bećirović traži i da Dom naroda iskaže punu solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te da pozove Vijeće ministara BiH, kao i druge organe vlasti na nižim nivoima, da pruže humanitarnu i drugu pomoć Ukrajini u ovom za njih i sav miroljubivi svijet prijelomnom i teškom trenutku.

- Dom naroda nedvosmisleno izražava uvjerenje da je demokratska, slobodna, stabilna i sigurna Ukrajina u strateškom interesu svih građana Ukrajine, Evrope, svjetskog mira i međunarodnog poretka - navodi se u deklaraciji koju je predložio delegat Bećirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.