open-navfaktor-logo
search
Direktor IFIMES-a
Bećirović: Ruski agenti šetaju po BiH kao Donbasom, Putinova glavna meta je Brčko, Dodik čeka mig iz Moskve
Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana Zijad Bećirović u intervjuu za Faktor govori o posljednjim udarima iz bh. entiteta Republika Srpska na Bosnu i Hercegovinu, politici Rusije prema BiH, u kojoj mjeri je ugrožena opstojnost države, non paperu, odnosu Zagreba, Budimpešte...   
25.03.2022. u 11:45
get url
text

VEZANI TEKST - Koja su tri opasna koraka načinjena nakon sastanka Lavrov - Dodik, šta dalje čeka BiH?

Civilna zaštita RS-a (CZRS) prekinula je na tri mjeseca svaku saradnju s Ministarstvom sigurnosti BiH, što je nastavak udara iz RS-a na državne institucije. Šta se može kriti iza ovog poteza, CZRS ima veliki broj pripadnika, uhodan sistem veze, uzbunjivanja…?

- Samo saopćenje da je CZRS prekinula saradnju i komunikaciju s državnim ministarstvom "zbog drskog i nekorektnog miješanja u unutrašnje stvari Republičke uprave", govori o namjerama Dodika da nastavi proces razbijanja BiH.

Ispada tako kao da suverena država prekida bilateralne odnose s drugom državom. Dodik još funkcionira na matrici ruskog  dogovora po kojem je Ukrajina trebala pasti u roku 48 sati.

U RS-u imamo putinovce, koje predstavlja Dodik i taj izraz je najmjerodavniji u opisivanju bilo kojih akcija i aktivnosti koje dolaze od klike koja je neposredno i posredno povezana sa Dodikom. Civilna zaštita je važan sistem, koji se u relativno kratkom roku može transformirati u paravojne jedinice. Zato se ovim potezom CZRS želi staviti izvan bilo kakvog institucionalnog nadzora.

VEZANI TEKST - Novi čin Dodikovog državnog udara: Civilna zaštita RS-a prekinula saradnju sa Ministarstvom sigurnosti BiH

Navodno će se CZRS sada okrenuti Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, za kojeg mnogi upućeni smatraju da je ustvari glavni ruski špijunski štab na Balkanu, koji se svojim djelovanjem proteže na BiH i Crnu Goru? Kakva Vi saznanja imate o Centru Nišu, da li postoje njegove ispostave u BiH?

- Dodik pretvara RS u rusku guberniju, pa kakva je onda uloga bilo kakvog centra. Rusi ulaze i izlaze iz RS-a kao da su u Donbasu. RS je prepravljena ruskim obavještajcima i zato nam se gura priča o niškom centru, a putinovci razbijaju BiH. Putinovci iz RS-a i ovim činom oko CZRS-a prkose Zapadu i pokazuju da se spremaju za rat i to je jasna poruka koja se šalje.

Ruski humanitarni centar iz Niša je u značajnom dijelu premješten u RS i iz njega se rađaju buduće ruske vojne baze u RS-u već na nekoliko lokacija. Zabrinjava sigurnosna situacija u Brčko Distriktu BiH.

Samo da navedem primjer tri ruska agenta sa inicijalima P. B. (1986), D. T. (1989) i R. K. (1982), koji su ušli u BiH u blizini Bijeljine 15. januara 2022, a izašli 16. januara 2022. u blizini Višegrada. Prespavali su u glavnom hotelu u Brčkom i obavili niz povjerljivih sastanaka i napustili Distrikt. Ukoliko se ne poduzmu odgovarajuće mjere od snage NATO-a, očekujmo uskoro početak oružanog sukoba u Brčko Distriktu BiH. To je najozbiljnija opasnost na koju za sada šute vlasti Distrikta i obmanjuju svoje građane i javnost u BiH.

VEZANI TEKST - Dodik: Rekao sam Baerbock da ne postoje planovi za otcjepljenje, ali RS će...

Prijeti li onda BiH ukrajinski scenarij, može li se desiti Donbas ili Krim u BiH?

- BiH treba dobiti poziv za članstvo u NATO. Ako Viktor Orban, Janez Janša i HDZ Hrvatske mogu zaustaviti i pozivnicu za članstvo u NATO-u, onda se moramo duboko zabrinuti za sve ono što se može desiti u BiH, ali i u regionu. Crna Gora i Sjeverna Makedonija su primljene u članstvo u vrijeme najvećih kriza i ruskog uplitanja. Putinovci iz RS-a su spremni za ukrajinski scenarij, čeka se rasplet situacije u Ukrajini i signal iz Moskve.

Političko egzistiranje Dodika je opasnost za mir na Balkanu. Naredni Opći izbori su mogućnost da Dodik pokuša izvršiti secesiju. Ukoliko izgubi izbore, postoje pouzdane informacije da će krenuti u avanturu izdvajanja RS-a iz BiH, a svjestan je da politički loše stoji unutar političke arene u RS-u.

VEZANI TEKST - Dodik zvao Lavrova, "s razumijevanjem primio" objašnjenja ruske strane o napadu na Ukrajinu

Kakve poteze Milorada Dodika, a po uputama Moskve, možemo očekivati u narednima danima, sedmicama?

- Tragično je da se protiv ključnih osoba u BiH vode sudski postupci, dok putinovac Dodik nesmetano šeta Evropom lobirajući za razbijanje BiH. Jedna od ključnih osoba za opstojnost BiH je federalni premijer Fadil Novalić, koji je i najzaslužniji za rezultate Vlade FBiH. Stalno upozoravam da montirana afera "Respiratori" nema veze sa respiratorima i nije uzrok nego povod da se procesuira Novalić i uništi Vlada FBiH i ekonomski sistem FBiH, koji predstavlja tri četvrtine ekonomskih tokova u državi BiH i trajno naruši stabilnost i opstanak BiH.

Zamislite premijera, koji mora dva dana u toku pet radnih dana namijeniti sudskim ročištima, a prije svakog ročišta dan prije se mora pripremati za ročište, a jedan dan u sedmici izdvojiti za redovne sjednice Vlade FBiH, dok je Dodik od Putina, Orbana i drugih zaštićen hoda svijetom i ruga se Zapadu i NATO -u.

VEZANI TEKST - Bećirović: Dodik je eksperiment Zapada i moraju ga zaustaviti, na sceni je obavještajna operacija "Kula"

Nažalost, i jedan dio aktera u Sarajevu je nesvjesno uvučen u obavještajnu operaciju "Kula", dok jedan svjesno i adekvatno je nagrađen je za tu ulogu. Način na koji se odvijaju pregovori u vezi s ustavnim promjenama i novim izbornim zakonom su u funkciji obavještajne operacije "Kula".

Maksimalistički zahtjevi su dio taktike da se ne dođe do rješenja, to je ruska matrica koja traži uvijek maksimalno. Nažalost, tu su i pojedinci iz pravosudnog sistema. U svemu tome vrti se mnogo novca. Mora se zaštititi premijer Federacije BiH Fadil Novalić jer neprijatelji BiH su spremni preko bh. pravosuđa nastaviti montirati procese i tako vršiti pritisak na Vladu FBiH.

Spremne su nove akcije i aktivnosti protiv federalnog premijera Fadila Novalića. Putinovac Dodik čeka signal iz Moskve i da pokuša povesti srpski narod u opasnu avanturu sukoba sa NATO-om i Zapadom. Dodika treba ukloniti iz političkih procesa i tu je ključna uloga visokog predstavnika Christiana Schmidta (OHR), koji svojim nečinjenjem polako ali sigurno preuzima odgovornost za eventualni ratni sukob u BiH, jer nije eliminirao pojedince koji ka njemu vode.

Moć Dodika temelji zato je na vlasti i zato što utiče na raspolaganje i raspodjelu javnog novca, a te aktivnosti su već okarakterizirane kao koruptivne. Kada se smijeni bit će obični građanin i preko noći će njegova moć prestati, jer svoju moć vuče iz vršenja vlasti i javnog novca.

VEZANI TEKST - Novi detalji: Postoje tri "non-papera" o BiH u kojima direktno učestvuje Slovenija

Da li smatrate da "osovina zla" na relaciji Budimpešta – Ljubljana - Zagreb punom parom radi protiv BiH?

- Ovih dana imamo priliku vidjeti aktivnosti slovenačkog premijera Janeza Janše kao tobožnjeg spasioca Ukrajine. Podsjetio bih EU i NATO, da je u BiH i regionu na sceni realizacija "non papera", koji se upravo pripisuje Janši i koji je neposredno u funkciji politike Putina. Ako tome dodamo i aktivnosti Janše, Orbana i Andreja Plenkovića sa saradnicima, koji blokiraju u institucijama EU-a uvođenje sankcija Dodiku, potpuno je jasno da su to potezi i politike, koje su u funkciji Putina.

Upravo dio tih putinovskih struktura unutar EU-a i NATO-a sada pokušavaju prikriti tragove veza sa Putinom i pokreću pojedine aktivnosti koje bi sve to prikrile.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.