open-navfaktor-logo
search
Kome šalje poruke
Bećirović prvo poručio da će njegov fokus biti NATO i ubrzanje NATO puta, pa naknadno ublažio stavove
Bosna i Hercegovina se jasno opredijelila za euro-atlantske integracije, a dodjela EU kandidatskog statusa je samo jedna od potvrda tog kursa, poručio je Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH.
18.12.2022. u 10:41
get url
text

U saopćenju za javnost poslanom iz Bećirovićevog kabineta poručeno je i kako je njegov stav da "reforme, koje se provode na evropskom putu su u potpunosti komplementarne, odnosno direktno povezane, sa NATO reformama, koje su predviđene Programom reformi Bosne i Hercegovine, a u sklopu implementacije NATO-ovog Akcijskog plana za članstvo (MAP)".

- Dostavljanjem svog drugog Programa reformi BiH i njegovom realizacijom, obavezali smo se za progres u brojnim područjima, političkom, ekonomskom, odbrambenom, sigurnosnom, pravnom i drugim, što realizujemo kontinuirano sarađujući sa NATO političkim i vojnim tijelima.

Stoga, moj fokus će biti na ubrzanju NATO puta Bosne i Hercegovine, kako bi država, unaprijedila efikasnost svojih institucija, te osnažila svoju poziciju na međunarodnom planu, doprinoseći međunarodnoj sigurnosti i stabilnosti. Zakon o odbrani BiH obavezuje sve institucije Bosne i Hercegovine, pa tako i Predsjedništvo BiH, da u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provedu sve potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a. U tom smislu, kontinuirano ću insistirati na preduzimanju neophodnih aktivnosti kroz institucije Bosne i Hercegovine, uključujući moje intenzivno političko i diplomatsko angažovanje na bilateralnom i multilateralnom planu, kako bismo ubrazali NATO integracijski proces.

VEZANI TEKST - Pročitajte sporazum "Osmorke", HDZ-a i SNSD-a: Nema NATO-a, ima "legitimnog predstavljanja"

Aktuelna geopolitička zbivanja, veoma kompleksno sigurnosno okruženje, dodatni su stimulans euro-atlantskim integracijskim procesima, a Bosna i Hercegovina je označena značajnim partnerom u tom kontekstu. Skorašnji NATO samit u Madridu je nedvojbeno naglasio aspirantski status Bosne i Hercegovine, a usvojene su i odluke, kojima se sigurnost Bosne i Hercegovine inkorporira u NATO sigurnost. I ministarski sastanak u Bukureštu je dodatno konretizovao navedena nastojanja, obavezujući se da pomogne u snaženju odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine.

Moje opredjeljenje je jasno, želim da budemo dio tih procesa, ne samo kao korisnici podrške, nego kao i oni koji učestvuju u procesima odlučivanja, i koji su u stanju da doprinose međunarodnom miru i stabilnosti.

Stoga, moj čvrsti stav je da euro-atlantski put Bosne i Hercegovine nema altaernativu - poručio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Njegovo odlašavanje dolazi nakon brojnih kritika javnosti povodom koalicionog sporazuma SNSD-a, HDZ-a i "Osmorke" u kojem se ne pominje put u NATO, nego samo EU integracije. I Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjednik eniteta Republika Srpska, posljednjih dana u izjavama novinarima poručiovao je da nema ništa od NATO puta i ulaska BiH u ovaj vojni savez.

Iz kabineta Denisa Bećirovića naknadno je poslano i durgo saopćenje koje uz prateće pojašnjenje također prenosimo, a čitaocima ostavljamo da sami prosude gdje je korigirao svoje stavove:  

"Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović oglasio se povodom pojedinih proizvoljnih tumačenja kojima se problematizira NATO put Bosne i Hercegovine i ukazao na sljedeće činjenice:

- Država Bosna i Hercegovina se jasno opredijelila za euroatlantske integracije, a dodjela kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji je samo još jedna potvrda tog kursa. Reforme koje se provode na europskom putu su komplementarne sa NATO reformama, koje su predviđene Programom reformi Bosne i Hercegovine u sklopu implementacije NATO-ovog Akcijskog plana za članstvo (MAP). Dostavljanjem drugog Programa reformi i njegovom realizacijom, obavezali smo se za progres naše države u više područja, između ostalog, u političkom, ekonomskom, odbrambenom, sigurnosnom, te pravnom području, a što realiziramo kontinuirano, sarađujući sa političkim i vojnim tijelima NATO-a.

Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine obavezuje sve institucije države Bosne i Hercegovine, uključujući i Predsjedništvo BiH da, u okviru ustavne i zakonske nadležnosti, provedu sve potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a. Kao član Predsjedništva BiH koristit ću svaku priliku da dodatno ubrzam put države Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo NATO-a. Moji stavovi o pitanjima koja su vezana za NATO put naše države, kao i o drugim važnim temama za Bosnu i Hercegovinu, bit će u skladu sa državnim a ne uskostranačkim interesima.  Naša država mora intenzivirati saradnju s NATO-om u vojno-odbrambenoj dimenziji, kao i u aktivnostima koje su povezane sa poimanjem sigurnosti: ekonomski aspekt sigurnosti, vladavina prava, borba protiv korupcije, prirodne nepogode i suprotstavljanje savremenim i nekonvencionalnim sigurnosnim prijetnjama.

Aktuelna geopolitička zbivanja, kao i veoma kompleksno sigurnosno okruženje, dodatni su stimulans euroatlantskim integracijskim procesima, a Bosna i Hercegovina je u tom kontekstu označena značajnim partnerom Alijansi. Nedavni NATO samit u Madridu nedvojbeno je naglasio aspirantski status Bosne i Hercegovine u NATO-u, a usvojene su i odluke kojima se sigurnost Bosne i Hercegovine inkorporira u NATO sigurnost. I ministarski sastanak u Bukureštu je dodatno konkretizirao ista nastojanja, obavezujući se da pomogne u snaženju odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine.

Moje opredjeljenje je jasno, želim da budemo dio euroatlanskih integracija, ne samo kao korisnici podrške već i kao pouzdani partner. Euroatlantski put Bosne i Hercegovine nema alternativu - poručio je dr. Denis Bećirović, navodi se u drugoj verziji odaslanoj medijima iz Bećirovićevog kabineta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.