open-navfaktor-logo
search
Novi sukob
Bećirović podržao Đukanovića pa se Cvijanović obrušila na njega
Član Predsjedništa Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poslao je, uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori koji se održava u nedjelju, poruku podrške kandidatu Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću. To je izazvalo nova neslaganja u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. 
30.03.2023. u 18:54
get url
text
Željka Cvijanović i Denis Bećirović

Predsjedavajuća Predsjendištva BiH Željka Cvijanović se zbog ove podrške obrušila na Bećirovića tvrdeći da je iznio "niz neprimjerenih i skandaloznih" poruka.

U drugom krugu će se odlučivati između Mila Đukanovića i Jakova Milatovića, kandidata Pokreta Europa sad.

O Bećirovićevoj podrški obavijestio je DPS koji je saopćio da je Bećirović rekao da su pred Crnom Gorom sudbonosni izbori, prenio je portal Vijesti.me.

- Nije svejedno šta ćete odlučiti u nedjelju. Nije svejedno ni nama u Bosni i Hercegovini kakav ćete izbor napraviti. Mi našu Bosnu i Hercegovinu nikada nećemo izdati. Nemojte ni vi Crnu Goru. Nemojte izdati pretke, nemojte izdati istoriju, čuvajte državu - rekao je Bećirović.

Dodao je da Crna Gora i Bosna i Hercegovina spadaju u red najstarijih država u jugoistočnoj Evropi i kao član Predsjedništva države Bosne i Hercegovine njegova je i ljudska i politička obaveza da podrži snage koje se bore za očuvanje nezavisne Crne Gore.

Kako DPS navodi u saopćenju, postoje oni koji su mu poručili da ne rizikuje i da ne podrži Mila Đukanovića, ali, kako je saopćio, na kalkulantske računice nikada nije pristajao.

- Ja sam čovjek koji ima stav jasan i glasan, precizan i nedvosmislen. Bezrezervno podržam ljude koji se bore za nezavisnu Crnu Goru. Predsjednik Milo Đukanović je dokazani borac za crnogorsku državu i prijatelj Bosne i Hercegovine - rekao je Bećirović.

DPS u saopćenju navodi i da je rekao da su ove dvije države ugrožene od istog velikodržavlja.

- Nemojte dozvoliti da Crnu Goru pokore protogonisti velikodržavlja. Pokažite da multietnička i antifašistička Crna Gora je u najboljem interesu i Crne Gore i cijele regije i cijele Evrope. Čuvajte antifašističku i mutietničku Crnu Goru - poručio je Bećirović.

Pozvao je građane da u nedjelju svi izađu na izbore i"spasu Crnu Goru".

- U nedjelju pokažite hrabrost i čojstvo. Neka vječno živi Crna Gora. Neka vječno živi Bosna i Hercegovina. Neka vječno živi savezništvo države Bosne i Hercegovine i države Crne Gore - zaključio je Bećirović.

Cvijanović je za agenciju Srna izjavila je da je Bećirović prilikom izražavanja podrške jednom od kandidata na izborima u Crnoj Gori iznio niz neprimjerenih i skandaloznih poruka.

- BiH nije ugrožena ni od kakvog "velikodržavlja", kako tvrdi Bećirović, već od sarajevskog unitarizma koji je decenijama glavna prepreka napretku i normalizaciji političkih prilika u BiH - istakla je Cvijanović za tu agenciju.

Ona je navela da "svojim neutemeljenim i neodmjerenim kvalifikacijama", Bećirović "ne ugrožava samo međunacionalne odnose u BiH, već i odnose sa državama u regiji".

- Crnu Goru posmatramo kao susjednu zemlju sa kojom i entiteti i zajednički nivo vlasti u BiH treba da razvijaju najbolje moguće odnose, kao što je to slučaj i sa svim drugim državama u našem okruženju - rekla Cvijanović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.