Na današnjoj sjednici Doma ocijenio je da Vijeće ministara BiH ima obavezu informirati garante Dejtonskog mirovnog sporazuma o takvom skandaloznom veličanju ratnih zločinaca koje je učinjeno u Narodnoj skupštini RS-a.

- Zamislite gdje bi Evropa danas bila da je odlikovala presuđene ratne zločince iz Nirnberga. Zbog budućnosti cijele Evrope i svijeta moramo uputiti jasnu poruku da se zločinci ni iz Nirnberga ni iz Haga ne smiju nikada nagrađivati i odlikovati - kazao je Bećirović.

Upitao je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju šta je Vijeće ministara u vezi s tim učinilo i da li je informiralo garante Dejtonskog mirovnog sporazuma o tome, a prije svega Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju.

Tegeltija je kazao da su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma velike zemlje koje su dobro informirane o svim događajima u svijetu, a ne samo u BiH te je potvrdio da ih Vijeće ministara o odlukama bilo koje skupštine u BiH nije informiralo.

- O svim odlukama u BiH treba se razgovarati unutar BiH. Iz pitanja koje sam dobio nije jasno na koje se odluke NSRS-a misli, ali je jasno iz komentara da se odnose na odluke koje je sada u fokus stavio visoki predstavnik Valentin Inzko nakon mnogo godina - naveo je Tegeltija.

Podvukao je da su te odluke donesene davno prije izbora sadašnjeg saziva Vijeća ministara te se o njima oni nisu mogli ni izjašnjavati.

Bećirović je, uz izražavanje nezadovoljstva odgovorom na njegovo delegatsko pitanje, pojasnio da se radi o odlukama iz 2016. godine kada su nagrađeni ratni zločinci Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i drugi.