open-navfaktor-logo
search
Pogled iz Ljubljane
Bećirović: EU pravi ustupke Čoviću i Dodiku, Zapad se isključivo bavio promjenama unutar bošnjačkog korpusa
Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, govorio je za Faktor o prethodnim Općim izborima u BiH terezultatima istih, poziciji Dragana Čovića i Milorada Dodika, visokom predstavniku Christianu Schmidtu i nametanju izmjena Izbornog zakona...
06.10.2022. u 21:19
get url
text

- Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZBiH) ostaju stubovi ruske politike, dok se Zapad isključivo bavio promjenama unutar bošnjačkog korpusa – započeo je Bećirović pa nastavio:

VEZANI TEKST - Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona: Osigurat ću da se vaš glas računa

- Uklonjen je Bakir Izetbegović (SDA), a federalni premijer Fadil Novalić (SDA) je dospio na "crnu listu" zbog bizarnog i nevjerojatnog razloga što je navodno poslao pismo penzionerima i to je njegov najveći grijeh. U našim analizama smo kontinuirano podsjećali da su Dodik, Čović i Izetbegović dobili signale međunarodne zajednice, da se ne kandidiraju za Predsjedništvo BiH.

Dodaje kako, naravno, ne treba umanjiti pobjedu Denisa Bećirovića (SDP) te mu treba čestitati.

- SNSD i HDZ će ponovo odlučivati o svim bitnim segmentima novih političkih koalicija u BiH i sve će učiniti da izbjegnu SDA, koja je polučila dobar rezultat, o čemu smo u našim analizama pred izbore i nagovještavali – nastavio je Bećirović.

EU i SAD prave ustupke Čoviću, ali i Dodiku koji je bukvalno pokrao izbore u Republici Srpskoj, smatra Bećirović. Zahtjev opozicije u RS-u je da se izvrši ponovno brojanje, podsjeća, jer stanje u zapisnicima ne odgovara stvarnom stanju u glasačkim vrećama te dodaje kako je brojanje najpoštenije rješenje u ovakvoj situaciji.

VEZANI TEKST - Obrađeno 92 posto biračkih mjesta: Bećirović, Komšić i Cvijanović u nedostižnom vodstvu

- Postoji visok korupcijski rizik jer se vrši pritisak na Centralnu izbornu komisiju (CIK) i računamo da CIK neće podleći pritisku jer ipak radi se o ozbiljnoj državnoj instituciji, koju Dodik ne priznaje i smatra nelegitimnom, a sada je odjednom hvali. CIK ne smije popustiti, jer će se onda potvrditi postojanje visokog korupcijskog rizika, kojem su izloženi članovi CIK-a – rekao je on.

Bećirović kaže kako je visoki predstavnik Christian Schmidt u izbornoj noći poklonio Draganu Čoviću i HDZ-u BiH izbornu pobjedu, ali i Dodiku jer u njegovom fokusu nije bila Republika Srpska.

-  Dodik i Čović se neće zaustaviti u razbijanju države BiH, a visoki predstavnik Schmidt pomaže im u najvećoj mjeri i sramotno je to što visoki predstavnik Schmidt čak nije ni demantirao izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i medijske objave u Republici Hrvatskoj da je izlobiran, da donosi odluke u interesu Republike Hrvatske i HDZ, što automatski ide u korist i Dodiku – naveo je Bećirović i pojasnio:

VEZANI TEKST - Europarlamentarac Thomas Waitz: Umjesto da poštuje volju naroda, Schmidt čini usluge HDZ-u

- Nametnuo je odluke, koje se tiču samo Federacije BiH i stvaraju još veću asimetriju i disproporciju u ustavno-pravnim rješenjima između dva entiteta o istim pitanjima i to je njegov doprinos razgradnji BiH.

Ko god bude partner od tzv. probosanskih stranaka u vlasti Čoviću i Dodiku, imat će veoma tešku misiju očuvanja BiH zbog postojećeg odnosa snaga i djelovanja međunarodne zajednice.

- Veoma je važno, a o čemu smo (IFIMES), napravili prvu zvaničnu analizu o potrebi pobjede probosanske opcije 2:1 u Predsjedništvu BiH, potrebno je da Željko Komšić i Denis Bećirović djeluju sinhronizirano i veoma je važno da se predstojeće stranačke koalicije iz FBiH ne ugroze djelovanje ovog dvojca u Predsjedništvu BiH u odbrani države. Ovaj dvojac mora unaprijediti i zaštititi postojeća zakonska rješenja na nivou države o EU, NATO-u i sačuvati pozitivne stečevine nastale u vanjskoj politici – ocjenjuje Bećirović.

Nametnute odluke, dodaje Bećirović, potvrđuju postojanje obavještajne operacije "Kula".

VEZANI TEKST - Fadil Novalić na crnoj listi SAD-a zato što je poslao pismo penzionerima, sankcije i za Stankovića

- Nedavno smo obavijestili javnost da je i visoki predstavnik Schmidt dio obavještajne operacije "Kula", koji svjesno sudjeluje u njoj ili je u nju uvučen. Raduju me informacije iz dijela međunarodnih krugova, koji nagovještavaju istragu o utemeljenim korupcijskim rizicima sa kojim je suočen i povezan Christian Schmidt – pojašnjava on.

On ističe kako su za operaciju "Kula" izdvojena ogromna sredstva.

- Federalni premijer Fadil Novalić je žrtva obavještajne operacije "Kula", posljedično i Bakir Izetbegović, jer je cilj da se SDA eliminira iz bilo kakvih kombinacija (koalicija) i učešća u budućoj vlasti – zaključuje Bećirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.