open-navfaktor-logo
search
Selektor BiH
Bećiragić: Volio bih da nam ovo otvori oči, igračima uvijek postavljam jedno pitanje
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Skenderiji ostvarila veliku pobjedu nad Francuskom od 96:90.
27.08.2022. u 23:46
get url
text

Zadržali su Zmajevi tako šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo, a na konferenciji za medije se javnosti obratio selektor Adis Bećiragić.

- Hvala svima koji su došli večeras i gledali utakmicu. Atmosfera je bila perfektna, a hvala i onima pored televiroza. Potrošili smo mnogo energije i igrali smo dobro većim dijelom utakmice i to je razlog zašto smo pobijedili. Igrači su odradili veliki posao nakon teškog poraza od Crne Gore prije tri dana. Nadam se da ćemo biti sve bolji iz dana u dan - rekao je selektor, a potom odgovorio na pitanje o tome šta je rekao igračima na poluvremenu, pošto ekipa nije pala u trećoj četvrtini što je obično boljka BiH.

Rekao je da igračima uvijek postavlja jedno zanimljivo pitanje.

- Dobro, nešto mi kažemo, ali najvažnije je da su igrači pokazali karakter. Nama je najveća boljka taj domino efekt kad krenemo igrati loše, tad nam ne može niko pomoći. Momci su se vratili u ritam iz prve četvrtine. Svaki dan igračima postavljam isto pitanje: Da li smo mi inteligentna bića ili nismo? Imamo uvijek jednostavan problem i jednostavno rješenje. Ako ga upotrijebimo – riješimo se problema, ako ne – onda imamo taj domino-efekt. Ovaj put smo bili inteligentna bića, nakon izuzetnog pada u drugoj dionici smo se vratili i zaigrali onako u trećoj četvrtini. To pokazuje da smo inteligentni i talentovani. Sretan sam zbog pobjede, ali sam izuzetno zabrinut zbog velikog broja grešaka u napadu. Divna pobjeda, publika nam je dala 30 posto energije i neće ovako biti na Eurobasketu. Moramo smanjiti broj grešaka jer nam niko neće tamo pomoći. Mogli smo igrati puno bolje – da ih pobijedimo 20 razlike i da ne znaju gdje će ići večeras - rekao je Bećiragić u opsežnom izlaganju.

Još jednom je dodao da je često našem timu problem neinteligencija i neigranje s istim žarom protiv Francuske i Crne Gore.

- Nije nama problem vjere. Problem je naše, ponekad, neinteligencije. Lako je igrati protiv Francuske, a to samo mogu veliki igrači. Ponosan sam i u isto vrijeme mi je žao što tim kapacitetom ne igramo zahvaljujući nekim nepotrebnim greškama. Nadam se da možemo dobiti još tri utakmice za Svjetsko prvenstvo -  rekao je selektor.

- Uvijek gledam sutra kao trener i volio bih da nam ovo otvori oči. Mi uvijek živimo u današnjem trenutku, ali brzo nas čeka Mađarska i sav mi je dever u tome hoćemo li mi ovo ponoviti. Moramo ukazati na te greške koje nam se ponavljaju i izbrisati ih. Ovi momci su toliko talentovani da je jedini način da ih neko sačuva da se sami ustvari sačuvaju. Uvijek je i to pitanje je li važnija odbrana ili napad, a ja se okrećem nekako više napadu. Mislim da je napad pokretač i za dobru odbranu - zaključio je Bećiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.