open-navfaktor-logo
search
Trakavica
Bečarević: Nema potrebe da Vlada KS učestvuje u sniženju cijene gasa, to treba uraditi samo Energoinvest
Ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo Almir Bečarević obratio se dopisom federalnim ministrima Nerminu Džindiću i Zlatanu Vujanoviću sa zahtjevom za sniženje cijene prirodnog gasa, za 30 posto i za to je dobio i podršku Vlade KS i do sada nije dobio nikakav odgovor. 
07.04.2023. u 12:43
get url
text

Pitali smo ministra Bečarevića može li Vlada KS učestvovati u sniženju cijene gasa pa da u dogovoru sa Vladom FBiH dođe do značajnijeg pojeftinjenja gasa jer je Federalna vlada odobrila sniženje za 12,53 posto, koliko je snizio i ruski isporučilac Gazprom.

- Meni je jedino ostalo da apelujem jer Federalna vlada ne želi na razgovor da pozove nikoga iz Kantona Sarajevo. Poslao sam dva dopisa i nisu mi odgovorili. Kako da dođemo do nekog rješenja kada ne žele da razgovaraju s nama – ističe Bečarević.

Može li Vlada KS neovisno od Vlade FBiH smanjiti cijenu gasa jer najviše potrošača je u Sarajevu računajući i Toplane koje griju stanove građana?

- Budžet KS je usvojen i te pozicije nema za subvencioniranje cijene gasa, pa se to ne može ni realizovati. Ovdje je problem kalkulacije, a ne da li će neko subvencionirati jer kada bi se snizila cijena gasa koliko treba, ne treba nikakva subvencija. Socijalno ugroženim gas i grijanje već subvencionira Vlada KS. Ni ja ne bih predložio da se daju subvencije na taj način jer snabdjevač Energoinvest još više može sniziti cijenu gasa jer snabdjevač ne želi da se odrekne velike razlike između nabavne i prodajne cijene gasa – smatra Bečarević.

Ministar dodaje da bi mogla i Federalna vlada subvencionirati Energoinvest, pa da se snizi cijena gasa.

- I to bi bilo logično, ali Federalna vlada ne želi da uđe u kalkulaciju. Mislim da ima rješenja jer će doći i neka nova vlada. Ima i treće rješenje, da Kanton Sarajevo predloži da se otvori tržište i onda neka Energoinvest pakaže na tržištu da je najjeftini – predlaže kantonalni ministar.

Sa prijedlogom ministra za sniženje gasa za 30 posto iz Energoinvesta odgovaraju da Bečarević uništava poslovanje snabdjevača gasa.

- Je li normalno da četiri čovjeka koji rade na uvozu gasa u Energoinvestu zarađuju 15 miliona maraka! Provizija Energoinvesta bila je i ostala jedan posto od uvozne cijene gasa i to do sada Federalna vlada nikada nije promijenila.

VEZANI TEKST - Poruka Energoinvesta Vladi KS: Neka Sarajevogas i Toplane učestvuju u sniženju cijena gasa

U cijenu gasa uračunati su i troškovi još dva javna preduzeća BH-Gasa i Sarajevogasa. Mogu li se i ova preduzeća odreći dijela svoje zarade kako bi učestvovali u sniženju cijene gasa, a to predlažu iz Energoinvesta?

- Radi se o mreži oko hiljadu kilometara, kojom upravlja Sarajevogas, a imate četiri čovjeka iz Energoinvesta koji prave milione prometa na uvozu. To nije korektno i problem je do Energoinvesta i neka snize cijenu svođenjem nabavne cijene i prodajne u normalne okvire i svima će biti dobro. BH-Gas ima fiksni trošak i Federalna vlada ga je svela godišnje na šest miliona maraka, a održava mrežu u dužini 200 kilometara i zaposleno je 40 ljudi. BH-Gas za trasportne troškove dobije tri feninga po jednom kubnom metru – zaključuje Bečarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.