U odgovoru Federalne inspekcije istaknuto je da od 14. marta provode pojačan inspekcijski nadzor svih oblasti za koje su nadležni, i tako će biti do kraja jula. Kada su u pitanju benzinske pumpe, svaki mjesec su utvrđivane nepravilnosti. Inspekcija je navela koliko su obavili kontrola tokom maja i juna i šta je njima utvrđeno. 

Upravo je na te podatke reagirao Bečarević. 

VEZANI TEKST - Inspektori na pumpama: Samo za ovaj mjesec uručit će 227.800 KM kazni zbog cijena

- U FBiH maloprodajnih mjesta za prodaju naftnih derivata (pumpi) ima oko 720. Plus na ovaj broj treba dodati i veletrgovce. U maju su inspektori izvršili 23 nadzora. Broj pumpi je 720. U junu su inspektori izvršili 184 inspekcijska nadzora. Još jednom naglašavam da je broj pumpi oko 720.

Broj utvrđenih nepravilnosti samo u maju je 134 prekršajna naloga. 

Zaključak, ima prostora za manipulacije jer broj inspekcijskih kontrola je još nedovoljan u odnosu na broj pumpi. Broj izdatih prekršajnih naloga govori da u tom dijelu inspektori rade svoj posao, a naftaši ne poštuju propise - naveo je Bečarević.

On je i u jučerašnjoj izjavi za Faktor istakao da inspekcije trebaju biti svakodnevno na pumpama jer, iako rast cijena ima objektivne razloge, postoje i subjektivni. Naime, kako je dodao, postoji velika razlika, od 50 do 60 feninga, u cijeni jednog naftnog derivata na različitim pumpama.