- Republika Srpska ima direktan gasni aranžman sa Vladom Ruske Federacije, i jedino Republika Srpska i Srbija imaju tzv. naftnu formulu za izračunavanje gasa. Trenutno gas u RS-u nije poskupio, to što je podigla Vlada FBiH, to je njihova poslovna odluka, oni vjerovatno nemaju tako dobar aranžman sa Rusima, nije vjerovatno nego sigurno. Cijena ostaje ista, a vidjet ćemo kretanja na berzi i na svjetskom tržištu - kazao je Elek za entitetski javni servis RTRS.

Gas je poskupio i u manjem bh. entitetu tvrdi Almir Bečarević, stručnjak za gas i pojašnjava:

- U RS-u Gazprom je također dostavio povećanu cijenu gasa i apsolutno nema dileme da je i njima povećana cijena gasa u istom procentu kao i za Federaciju BiH. U RS-u je izrazito mala potrošnja gasa, pa će vjerovatno neko preuzeti subvencioniranje gasa i na taj način neće doći do povećanja cijena gasa u Zvorniku. I nakon poskupljenja razlika u cijeni je oko 20 do 30 hiljada maraka za potrošače u Zvorniku, pa će vjerovatno tu razliku platiti Vlada RS-a – kaže Bečarević.

Nema dileme, dodaje naš sagovornik, da će i Istočnom Sarajevu biti povećana cijena gasa.

- Gas i njima isporučuje Energoinvest preko distributera Sarajevogasa. Moguće je da ni u Istočnom Sarajevu neće doći do povećanja cijene jer je potrošnja mala i razlika u cijeni se može platiti iz budžeta RS-a. Radi se o dezinformaciji iz RS-a, da gas nije poskupio, kako bi se opravdala ranija izjava Milorada Dodika da gas u manjem entitetu neće poskupiti do kraja godine - ističe Bečarević.