open-navfaktor-logo
search
Izvršena procjena
Beč: Za božićne poklone 335 miliona eura
Prosječna cijena po poklonu iznosi više od 40 eura, a Bečlije najčešće poklanjaju knjige, kupone za odjeću, igračke, uređaje
28.11.2019. u 14:17
get url
text
Beč

Sudeći po izračunima Privredne komore Beča, 90 posto Bečlija je ove godine spremno da potroši 335 miliona eura na božićne poklone.

Kako bi svoju božićnu kupovinu obavili kod domaćih i malih trgovaca, Privredna komora Beča je pokrenula kampanju sa sloganom "Ko voli Beč, kupuje u Beču".

- Ukupno 1.900 radnih mjesta se osigurava samo kroz porast božićnog prometa - izjavio je predsjednik Privredne komore Beča Walter Ruck.

Mali štandovi i trgovci otvaraju nova radna mjesta, obučavaju mladi kadar i značajno oblikuju grad. Na taj način podržavaju bečku adventsku čaroliju i radna mjesta u svom gradu.

Kako online kupovina u Austriji bilježi konstantan rast, te više od pola troškova odlazi firmama u inostranstvu koje uglavnom ne oporezuju prihode u Austriji, cilj kampanje je, između ostalog, stvoriti jednake mogućnosti za austrijske kompanije i promovisati domaće prozivode i usluge.  

Za gotovo polovinu Bečlija (48 posto) pokloni su nezamjenjiva i središnja komponenta božićnih praznika. Svaki kupac u prosjeku kupi osam i po poklona.

Prosječna cijena po poklonu iznosi nešto više od 40 eura, a Bečlije najčešće poklanjaju knjige. Čak 48 posto konzumenata planira kupiti knjigu, njih 38 posto namjerava kupiti kupone za odjeću, igračke, uređaje i sl. Na trećem mjestu najpopularnijih poklona je garderoba, zatim slijede igračke, kozmetika, slatkiši i novac, saopćio je iz Eurocomm-PR Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.