navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zastrašujuće

Beba kornjača umrla od gladi: U stomaku joj pronašli više od 100 komadića plastike

Plastika u njihovim stomacima čini da se kornjače osjećaju site, tako da ne jedu i ne primaju hranu koja im je potrebna da bi preživjele

Objavljeno: 08.10.2019. u 13:53
get url
text

Beba kornjača, koja je pronađena na plaži na Floridi, je umrla, a u njenom stomaku pronađena su 104 komadića plastike.

Stručnjaci kažu da je to samo jedna od nekoliko desetaka mladih kornjača koje su ove godine gladovale do smrti, nakon što su pojele mikroplastiku u moru.

Centar za prirodu Gumbo Limbo objavio je na Facebooku fotografiju morske kornjače i dijelova plastike pronađenih u njenom želucu nakon što je umrla.

Emily Mirowski, asistentica za rehabilitaciju kornjača, za CNN je kazala da je kornjača, koja je toliko mala da stane na dlan, bila slaba i iscrpljena.

- Zaista je slamalo srce. Ali to je nešto što gledamo već godinama i drago nam je što ljudi konačno vide ovu sliku i nadamo se da će im podići savjest - rekla je Mirowski.

Bebe kornjače svake godine izliježu se između marta i oktobra, te se kreću prema plutajućoj morskoj travi zvanoj sargassum, gdje žive prvih nekoliko godina.

- Problem je u tome što je okean pun plastike, a ona se tamo lijepi - kazala je Mirowski.

Dodala je da plastika koja se lijepi za morsku travu kornjačama izgleda kao hrana.

Plastika u njihovim stomacima čini da se kornjače osjećaju site, tako da ne jedu i ne primaju hranu koja im je potrebna da bi preživjele.