open-navfaktor-logo
search
Ambasador negira
BBC objavio šokantne snimke: Kineske muslimane transportuju u logore, žene prisilno steriliziraju
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab optužio je Kinu za "neprihvatljivo i šokantno" kršenje ljudskih prava Ujgura te dodao da ne isključuje sankcije protiv odgovornih.
19.07.2020. u 16:38
get url
text

On je za BBC rekao da su izvještaji o sterilizaciji žena i progonu ujgurskih muslimana nešto što nije viđeno već drugo.

Vjeruje se da je oko milion Ujgura i drugih, uglavnom muslimanskih manjima, u Kini, zatvoreno u logore koje kineska država definira kao logore za "re-edukaciju".

Kina je prvo negirala postojanje ovih kampova, a nakon toga su ih počeli pravdati kao neophodnu mjeru protiv terorizma, nakon separatističkog nasilja u regiji Xinjiang.

Na pitanje da li se tretman Ujgura može smatrati genocidom, ministar Raab je rekao da međunarodna zajednica mora biti pažljiva prije nego što počne koristiti takve tvrdnje.

- Bez obzira na pravnu definiciju to je neprihvatljivo, šokantno kršenje ljudskih prava - rekao je Raab.

Kineski ambasador u Velikoj Britaniji Liu Xiaoming opovrgnuo je izvještaje da Kina provodi programe sterilizacije ujgurskih žena u zapadnom regionu Xinjiang.

Izvještaji i svjedoci optužuju kinu da pokušava da smanji broj Ujgura u Xinjiangu provedoći prisilnu sterilizaciju žena.

Ambasador Liu je suočen sa snimicima napravljenim dronom, koji prikazuju kako Ujgure, s povezima na očima, vode u vozove, rekao je da ne zna o čemu se radi te dodao da ponekad imate "prijevoz zatvorenika".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.