Naslovi su jezivi. "Radikalna retorika u Bosni oživljava strah od novog sukoba"; "Bosna je u opasnosti od raspada" pa čak i "Da li je Bosna na rubu novog rata?"

Sve je to u velikoj mjeri potaknuto ponašanjem jednog čovjeka: visokog bosanskohercegovačkog srpskog političara. Milorad Dodik je član Predsjedništva BiH, ali čini se da je posljednjih sedmica činio sve što je mogao da potkopa ono što se zove integritet Bosne, piše BBC. 

U tekstu se zaključuje da to što radi Dodik i nije baš teško u zemlji koja ostaje duboko oštećena i često nefunkcionalna.

Nakon rata u Bosni 1990-ih i Dejtonskog sporazuma uz posredovanje SAD-a, podijeljena je na dvije poluautonomne regije, Republiku Srpsku i bošnjačko-hrvatsku Federaciju.

Dodik je prijetio da će se entitet Republika Srpska povući iz državnih institucija kao što su UIO BiH, Agencija za lijekove BiH i što je najvažnije Oružane snage BiH. 

BBC podsjeća kako je Dodikova kampanja započela nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko iskoristio ovlasti i nametnuo izmjene zakona kojima se kažnjava negiranje genocida. Iako iskusni posmatrači Dodikove poteze vide kao "posljednju epizodu u deset godina dugoj seriji prijetnji gospodina Dodika, koje uvijek završavaju nekom vrstom pada" ljudi u BiH, posebno oni koji su preživjeli rat 1990-ih, izrazito su zabrinuti.