Musiala je rođen u Njemačkoj, ali se preselio u Englesku kada je imao sedam godina gdje je prošao Chelseajevu akademiju. Igrao je za obje reprezentacije u mlađim kategorijama. Nosio je dres Engleske u svim selekcijama počevši od U-15, dok je za Njemačku upisao dva nastupa za U-16 tim. Posljednji susret u engleskom dresu odigrao je nedavno, u novembru prošle godine, za U-21 reprezentaciju.

- Na kraju sam samo poslušao svoja osjećanja. I osjećam da je ova odluka 100 posto ispravna - rekao je Musiala u srijedu za njemačku državnu televiziju ARD.

Musiala, koji će u petak napuniti 18 godina, rekao je da je nedavno dugo razgovarao sa selektorom njemačke reprezentacije Joachimom Loewom, koji ga je posjetio u Minhenu kako bi pričali o tome kako bi se talentovani fudbaler mogao uklopiti u tim.

Musiala je za prvi tim Bayerna odigrao 26 utakmica u svim takmičenjima, a u utorak uvečer je postao najmlađi strijelac u historiji Bayerna u UEFA Ligi prvaka. Postigao je drugi gol u trijumfu Bayerna u prvoj utakmici osmine finala u Rimu protiv Lazija (4:1).