open-navfaktor-logo
search
Predmet Respiratori
Bavrka konfuzno o nabavci respiratora: "Ne znam šta smo pričali na sjednicama, a šta na kafama"
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje u predmetu Respiratori, a koji se podnosi na nabavku 100 kineskih respiratora koje je za potrebe Federacije BiH, posredstvom Federalne uprave civilne zaštite za 10,5 miliona maraka, nabavila firma FH Srebrena Malina.
25.08.2021. u 14:38
get url
text

U ovom predmetu optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, njegova zamjenica Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, te vlasnik firme Srebrena malina Fikret Hodžić.

Danas je u sudnici svoj iskaz kao svjedok Tužilaštva BiH dao Tončo Bavrka, direktor Federalne agencije za robne rezerve i član Federalnog štaba civilne zaštite.

On je, u prilično nejasnom i konfuznom svjedočenju, govorio o sjednicama Štaba u vrijeme kada je bilo proglašeno stanje prirodne nesreće i o tome kako su se donosile odluke za nabavku potrebnih sredstava, među kojima su u i sporni respiratori. Bavrka je kazao da su u to vrijeme sjednice štaba bile svakodnevne, te da su se znale održavati i dvaput dnevno. Mnoge od njih bile su telefonske, a po svojoj prirodi bile su vanredne, te je to potrajalo sve do ukidanja vanrednog stanja.

Kazao je da je plan nabavke opreme, koji je sačinjavao 31 stavku sačinjen u Federalnom zavodiu za javno zdravstvo, a da se oni kao članovi Štaba nisu pojedinačno izjašnjavali o stavkama u tom planu, jer je to "ostavljeno struci". Kazao je da su se, između ostalog, spominjali i respiratori i još neka sredstva, te on čak u tom periodu nije ni znao šta su respiratori i da je pitao direktora Zavoda Davora Pehara o tome, kao i da mu je on pojasnio da se radi o "umjetnim plućima".

{$galerijaFotografija}

Kazao je i da su 1. aprila u telefonskoj sjednici koja je održana u popodnevnim satima donijeli odluku o izdvajanju sedam miliona KM, te da se prvobitno radilo o pet miliona, ali je u međuvremenu taj iznos povećan, ali da ne zna zašto. U toj odluci, kako je naveo, nije precizirano šta se nabavlja.

Materijale za sjednice, kako je naveo, pripremao je sekretar Federalnog štaba civilne zaštite, a sadašnji direktor FUCZ-a Enes Memić.

Svjedok je kazao da je svaki put pitao Memića da li je određena odluka usaglašena između komandantice Štaba Jelke Milićević i načelnika Štaba Fahrudina Solaka, te da je tako bilo i za ovu odluku. Kako je naveo, Memić mu je potvrdno odgovorio i u ovom slučaju.

On se nije sa sigurnošću mogao sjetiti kad je saznao za šta u izdvojena sredstva utrošena, a da je za respiratore saznao tek kad su stigli na Sarajevski aerodrom.

Razlike u iskazima

- O problemu dolaska respiratora smo čuli kada se pojavila informacija da je na aerodrom stiglo njih 80, te da nije bilo mjesta za svih 100 koliko je nabavljeno.

Tužilac je tada prezentirao njegov iskaz iz istrage u kojem je naveo da je Solak na jednoj od sjednica Štaba prije dolaska respiratora informirao članove štaba o problemu s isporukom. Bavrka je tada kazao da se radilo o jednoj vrlo specifičnoj situaciji kada niko od članova Štaba nije znao s čim se susreće, da je bilo puno nervoze, te da je "toliko toga izgovoreno da on ne zna šta je bilo na sjednicama, šta na kružocima, a šta na kafama u pauzama".

- Ne mogu se sjetiti kad je tačno bilo, da li na sjednici prije ili poslije dolaska. To nije tačka dnevnog reda o kojoj se raspravljalo. To je bila priča koja je mogla biti neposredno prije, čovjek je tada imao i saobraćajnu nesreću (Fahrudin Solak, op.a.)...

Naveo je i da se po dolasku respiratora postavilo pitanje gdje ih skladištiti, te da je prvobitna ideja bila da se direktno šalju krajnjim korisnicima. Međutim, tada su, kako je kazao, "krenuli medijski napisi" i odlučeno je da će biti zadržani.

- Mislim da je tada ideja bila da mjesto za skladištenje bude KCUS ili Bosnalijek, ali je povratna informacija bila da ove institucije nisu željele skladištiti opremu - kazao je Bavrka, te dodao da je između ostalog spomenuto i da ih skladišti FH Srebrena Malina, ali da je "neko iz FUCZ-a prenio informaciju da oni nemaju uvjete za to".

Naveo je i da su nakon toga krenuli problemi sa puštanjem uređaja u rad, te da su informirani da su dvije firme iz Srbije ovlaštene za te poslove, kao i da je tada "uveliko krenula medijska kampanja" i da su se na štabu tražila pojašnjenja za šta se ti uređaji tačno mogu koristiti.

Tužilac je tada prezentirao njegov iskaz iz istrage u kojem je Bavrka naveo da se "sjeća da je tada pitao za šta se mogu koristiti, te da su odgovori bili neodređeni".

- Odgovori koje sam dobijao je da ne kompliciram nepotrebno stvari, da su respiratori nabavljeni i da se trebaju pustiti u rad - citirao je tužilac njegov iskaz iz istrage, na što je svjedok kazao da ne može potvrditi to što je tada naveo u izjavi.

Rekao je i da je tada bila komunikacija sa kliničkim centrima o prijemu nabavljenih respiratora, te da su "klinički centri u Sarajevu i Mostaru odbili da prime respiratore, dok je Klinički centar Tuzla kazao da njima pošalju svih 100". Na pitanje tužioca zbog čega su ih spomenuti klinički centri odbili kazao je da misli da je to bilo zbog problema sa firmom iz Srbije koja ih je trebala pustiti u rad, a pored toga misli i da su "medijski napisi doveli do toga da se oni dvoume".

Tužilac je tada ponovo naveo Bavrkin iskaz iz istrage u kojem je on naveo "da su oni to odbili jer ne odgovoraju za liječenje", na šta je svjedok pojasnio da se radi "o prenesenoj informaciji da su se oni pismeno izjasnili da ne žele te uređaje".

Ovaj dio ispitivanja obilježila je rasprava između tužioca i advokatice premijera Novalića Vasvije Vidović, koja je od Suda tražila da upozori tužoioca "da pusti svjedoka da u svom slobodnom iskazu pojasni ono što želi, a ne ono što odgovara tužiocu". Tužilac se bunio i kazao da mu je "jako teško ispitivati svjedoka kada odbrana na svako njegovo pitanje reagira sa: "ajoj", da bi se na kraju u raspravu uključio i sudija Branko Perić koji je tužiocu kazao da je njegovo da dokazuje elemente bića krivičnog djela.

- Mišljenje svjedoka nije relevantno. Stičemo utisak da postoji visok stepen nervoze u vašoj komunikaciji sa sudom. Sud će cijeniti da li je nešto relevantno ili nije - kazao je Perić tužiocu Mirzi Hukeljiću.

Odgovarajući na pitanja braniteljice Vasvije Vidović, Bavrka je potvrdio da je članovima Federalnog štaba dostavljen plan nabavki uz popratni akt koji potpisuje Davor Pehar.

- Tačno je zar ne da je u tom dopisu rečeno da je plan usvojen na sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva? - pitala je Vidović i prezentirala dopis pitajući svjedoka da li je tačno da je za taj plan zaduženo Federalno ministarstvo zdravstva, na što je on također odgovorio potvrdno.

Odgovarajući na pitanja koja se odnose na sjednicu od 1. aprila potvrdio je da je dao saglasnost na odluku o utrošku sedam miliona KM za nabavku opreme, te da nije bilo drugačijih izjašnjenja.

- Vi ste bili izvjestilac na sjednici od 3. aprila vezano za problem nabavke prehrambenih sredstava. Da li je iko na toj sjednici postavio pitanje, odnosno osporio stavku koja se odnosi na nabavku ovih sredstava? - pitala je braniteljica, na što je svjedok kazao da on nije bio prisutan kada se raspravljalo o toj tački dnevnog reda. Potvrdio je da je globalna situacija sa pandemijom utjecala na sve ove aktivnosti, da je vladala velika nervoza, da su se cijene svaki sat mijenjale, te da su "maske s 18 feninga skočile na 18 maraka, da su svi bili nervozni i da je sve to diktiralo da se odluke donose veoma brzo".

Odgovarajući na pitanja Marsele Bajramović, braniteljice Fahrudina Solaka da li je tačno da su oni informacije o valjanosti respiratora dobijali iz medija, svjedok je kazao da to "nije baš tako" i da su "mediji dodatno samo širili informacije o opremi koja je nabavljena".

Na pitanje da li je tada neka ovlaštena firma zvanično i napismeno rekla jesu li oni valjani ili nisu, kazao je da nije.

Bajramović je pitala svjedoka i da li je ikada ikoga pitao šta se nabavlja za tih sedam miliona, te da je kroz korespodenciju emailom imao mogućnost da pita šta se to nabavlja ali da nikad nije, na što svjedok nije mogao dati precizan odgovor.

Nije bilo "reklamacije" uređaja

Na pitanje da li se Štabu ijedan od kliničkih centara koji su prihvatili respiratore obratio sa uvjetno rečeno reklamacijom uređaja, kazao je da nije.

Na kraju ročišta Bavrka je odgovarajući na pitanja advokatice Senke Nožice, koja zastupa Jelku Milićević, kazao da u Infomaciji o planu nabavke sredstava za borbu protiv pandemije COVID- 19 koja je usvojena na sjednici Vlade od 3.4 u materijalu koji je njemu dostavljen nije bilo rečenice koja se tiče nabavke 100 respiratora. U materijalima koje je prikupilo Tužilaštvo i koje je dostavljeno odbranama ta rečenica, međutim, postoji. Svjedok je kazao da je o tome obavijestio u telefonskom razgovoru tužioca.

Član vijeća sudija Braco Stupar pitao je svjedoka da li je u plan nabavki koje je sačinilo Ministarstvo zdravstva naveden tip respiratora ili njihova cijena, svjedok je kazao da misli da vrsta nije navedena, a da je navedena neka okvirna cijena od 18 miliona KM za 300 resoiratora.

Iako je Tužilaštvo danas planiralo ispitati još jednog svjedoka optužbe, s obzirom na to da je svjedočenje Tonča Bavrke trajalo duže od tri i po sata, to je odgođeno za petak.

Suđenje će biti nastavljeno sutra, za kada je planirano saslušanje još tri svjedoka optužbe. 

Sud BiH Raspiratori 25.08 2021
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.