open-navfaktor-logo
search
Njemačka pokrajina
Bavarska najavila strožiju blokadu, sadašnje mjere nedovoljne
Njemačka kancelarka Angela Merkel i čelnici saveznih njemačkih država trebali bi se sastati prije Božića kako bi razgovarali o strožijim mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa, rekao je u ponedjeljak premijer južne pokrajine Bavarske.
07.12.2020. u 10:47
get url
text

Bavarska, koja je do sada zabilježila najveći broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Njemačkoj, najavila je u nedjelju da će nametnuti strožu blokadu, a Markus Soeder rekao je televiziji ARD da su trenutne nacionalne mjere i dalje nedovoljne.

- Siguran sam da ćemo se ponovno sastati prije Božića, jer jedno je jasno: trenutni sistem mjera nije dovoljan - rekao je Soeder, prenosi dpa.

- Moramo razmotriti ima li smisla čekati 10. januar. Moramo djelovati i mislim da je bolje prije nego kasnije - kazao je Soeder.

Iako dnevne infekcije više ne rastu tako naglo kao prije, stagnacija je zadržana na nivou visokog broja infekcija, a Njemačka je u srijedu izvijestila o najvišem broju jednodnevnih smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom.

U ponedjeljak su podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koch pokazali da je broj potvrđenih slučajeva porastao za 12.332 u protekla 24 sata na ukupno 1.183.655, a prijavljeni broj smrtnih slučajeva porastao je za 147 na 18.919.

Šef kabineta kancelarke Merkel, Helge Braun također je zatražio još jedan sastanak državnih čelnika i savezne vlade prije Božića kako bi se u roku od sedam dana što brže razgovaralo mjerama za smanjenje broja zaraza ispod 50 na 10.000  stanovnika.

Braun  je za njemački list Bild rekao da bi ljudi trebali smanjiti kontakte i izjasnio se za prelazak na nastavu na daljinu za  stariju djecu u žarišnim tačkama koronavirusa.

Merkel i državni čelnici dogovorili su se prošle sedmice da će se nacionalna ograničenja, koja uključuju ograničavanje privatnih okupljanja na pet osoba iz dva domaćinstva, produžiti do 10. januara.

Od srijede će Bavarska dopuštati ljudima da izlaze iz kuće samo s posebnim razlogom, dok je večernji policijski sat planiran za mjesta s najvećom stopom zaraze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.