open-navfaktor-logo
search
Život se vraća
Bašte sarajevskih ugostiteljskih objekata ponovo pune gostiju
Bašte ugostiteljskih objekata u Sarajevo od sinoć su, nakon pauze od dva mjeseca, pune gostiju koji su jedva dočekali ponovno druženje sa prijateljima.
13.05.2020. u 13:10
get url
text

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) sinoć je donijela odluku kojom se dozvoljava rad, odnosno pružanje usluga ugostiteljskim objektima svih kategorija i hotelima na otvorenom prostoru (bašte i terase), uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera. U ugostiteljskim objektima iz ove naredbe zabranjuje se upotreba i konzumiranje nargila (šiša).

Sarajevska šetnica Ferhadija i Baščaršija ponovno su oživjele i preplavljene građanima koji su iskoristili lijepo vrijeme za druženje u baštama. Među ugostiteljskim objektima ima i onih koji još nisu otvorili vrata gostima nego i danas čiste i pripremaju bašte za ponovni rad, nakon duže pauze. Među onima koji su dan odlučili iskoristiti uz kafu sa prijateljima uglavnom su penzioneri i starosna skupina iznad 65 godina, kojoj je veći dio vremena, od sredine marta, kada su uvedene mjere, bio u potpunosti zabranjen izlazak vani. 

Himzo Bešlagić (72) je jedan od njih. 

- Slažem se da treba poštivati mjere, ali nije mi se svidjela ta klasifikacija ljudi, od 65 godina. Koja je razlika između 64 i 65 godina. Međutim, ja imam sreću, pa imam balkon i baštu, pa imam prostora da izađem - kaže raspoloženi Bešlagić.

{$galerijaFotografija}

Kako je kazao, nije imao nikakav problem da bude u izolaciji, jer je i sam pozitivan po prirodi. 

- Pitanje je koliko će ovo trajati. Najlakše se predati, tada nas nema nigdje. Ja nastojim da uvijek budem veseo - rekao je Bešlagić.

Nakon dva mjeseca, prvi put je izašao na kafu sa prijateljem. U jednom ugostiteljskom objektu u Ferhadiji česti su gosti. 

- Sviđa mi se kada vidim da ima života u čaršiji. Nije lijepo vidjeti praznu i pustu čaršiju. Osjećaj je divan kada se vratiš na staro, sve se nadaš da je ovo sve što je bilo iza nas - poručio je Bešlagić.

Među onima koji su danas izašli i uživaju u suncu u baštama sarajevskih ugostiteljskih objekata je i Mehmed Musemić.

- Stanujem u Štrosmajerovoj ulici i izlazio sam. Nije bilo druženja, ali nađemo se mi - kaže kroz osmijeh dok traži potvrdu svojih prijatelja koji su i danas tu sa njim. 

Kako je kazao, na današnjoj kafi uglavnom razgovaraju o aktuelnim temama vezanim za koronavirus i dešavanja oko toga. Poručio je da je lijepo vidjeti da se vraća život. 

Ljetne bašte - 13. 5. 2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.