open-navfaktor-logo
search
Praizvedba "Kreketanja"
Bašović: Nisam se nikad ovoliko radovao postavci neke moje drame
Krajem prošle godine, u izdanju zagrebačkog "Preporoda", objavljena je knjiga bh. književnika i profesora s Filozofskog fakulteta u Sarajevu Almira Bašovića "Kalemi i biljezi", koja se bavi sjenkama rata, smijeha i granice u bosanskoj i hrvatskoj književnosti.
14.01.2021. u 17:17
get url
text

- Zahvalan sam predsjedniku zagrebačkog "Preporoda" Ervinu Jahiću što je u ovako teškim vremenima uspio osigurati uvjete da knjiga izađe, kao i uredniku Nenadu Rizvanoviću na razgovorima koji su bitno odredili konačni izgled ove knjige. U tri poglavlja se fenomeni rata, smijeha i granice tretiraju na primjeru velikih bosanskih i hrvatskih pisaca, kao što su Hamza Humo, Branko Ćopić, Dževad Karahasan, Tvrtko Kulenović, Abdulah Sidran, Miroslav Krleža, Milan Begović... Ima malo i tuge zbog vanredne situacije u kojoj je knjiga izašla, ali se iskreno nadam da će se na proljeće situacija smiriti i da će na promocijama biti moguće sa prijateljima i kolegama podijeliti radost zbog njenog izlaska - kazao je Bašović.

U Narodnom pozorištu u Tuzli trenutno traju probe za praizvedbu njegove drame "Kreketanje", koju režira Aleš Kurt.

- Predstava je trebala izaći prošle godine, ali je zbog situacije sa koronom sve odgođeno. Neizmjerno sam sretan što moj komad, koji je pisan po Aristofanovim Žabama i koji se suštinski bavi pozorištem, režira naš najpozorišniji reditelj Aleš Kurt, od kojeg je moja generacija učila strast prema toj umjetnosti. Kažu mi da se na probama, uprkos vanrednim okolnostima, radi ozbiljno te da se i reditelj i glumački ansambl i suradnici jako dobro zabavljaju. Jedva čekam da vidim predstavu, čini mi se da se nikad nisam ovoliko radovao postavci neke moje drame - iskren je Bašović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.