open-navfaktor-logo
search
Davis Cup
Bašić poražen od Ymera, Šveđani poveli sa 1:0
Bosanskohercegovački teniser Mirza Bašić je u prvom duelu u okviru Davis Cup meča između Bosne i Hercegovine i Švedske u Stockholmu poražen od od Mikaela Ymera sa 4:6, 3:6.
03.02.2023. u 18:56
get url
text

Šveđani su tako došli do vodstva od 1:0 u meču kvalifikacija za ulazak među 16 najboljih reprezentacija svijeta.

Bašić se dobro držao protiv 60. igrača svijeta, posebno u prvom setu. Igrači su "držali" svoj servis, mada je Bašić u nekoliko navrata bio nadomak brejka. No, Šveđanin se uvijek vraćao i pravio peokret, a u 10. gemu uspio je da napravi brejk i završi prvi set rezultatom 6:4.

Ymer je nastavio u dobrom ritmu i na početku drugog seta kada je lako došao do prednosti od 3:0. No, tada je krenuo povratak Bašića koji je osvojio tri svoja servisa, a u devetom gemu u kojem je Šveđanin servirao za meč uspio da dođe do brejka a potom i izjednačenja 5:5. Ipak, Ymer osvaja naredna dva gema i drugi set završava rezultatom 7:5 za konačnu pobjedu.

Priliku za izjednačenje BiH će imati u drugom meču singla u kojem Damir Džumhur igra proti Eliasa Ymera, 120. igrača na svjetskog rang listi.

U subotu od 13 sati na rasporedu je meč u konkurenciji parova, u kojem će Mirza Bašić i Tomislav Brkić igrati protiv švedskog para Andre Goransson/Filip Bergevi. Po završetku ovog meča očekuju se još dva u pojedinačnoj konkurenciji, i to između Mikael Ymera i Damir Džumhura, te Elias Ymera i Mirze Bašića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.