open-navfaktor-logo
search
Istraga
Basarić predat Tužilaštvu: Negira ubistvo, tvrdi da se četiri puta pokušao ubiti
Basarić je, po svemu sudeći, nakon Irmine smrti u stanu proveo još dva dana. Policiji rekao da je popio tablete, pokušao prerezati vene i otrovati se ugljen-monoksidom
19.09.2019. u 17:55
get url
text
get url
text

Senad Basarić (59), osumnjičen za ubistvo Irme Forić (53) sa kojom je bio u vezi, a čije je tijelo pronađeno jučer popodne u njenom stanu na Dobrinji, predat je u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Informaciju je potvrdila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, koja je kazala da je za osumnjičenog određeno 24-satno zadržavanje, a nakon što ga u tom zakonskom roku ispita postupajući tužilac, donijet će odluku o eventualnom prijedlogu za pritvor.

Basarića su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili jutros, nakon što se vratio na mjesto zločina, saznajemo iz istrage.

U prostorije MUP-a Kantona Sarajevo doveden je u šorcu i papučama, a nezvanično saznajemo da najvjerovatnije nije nikako napuštao područje naselja Dobrinja. Navodno je to pokazao i signal njegovog mobitela koji su istražitelji pratili, a koji se izgubio sinoć oko 19 sati, da bi se on nenadano jutros pojavio ispred zgrade.

Basarić je na saslušanju u policiji negirao da je ubio Irmu, kazavši kako je ona stradala nesretnim slučajem. To nam je potvrdio i njegov advokat Omar Mehmedbašić, koji nam je kazao da je njegov branjenik na saslušanju bio vidno potresen.

Advokat Omar Mehmedbašić     FOTO: ARHIV 

Prema njegovim rječima, Basarić je istražiteljima rekao da je volio Irmu i da su se trebali vjenčati. Ustvrdio je da je ona nastradala kada je pala na dasku za meso koju je nosila u rukama. Rekao je i da joj je on pokušao pomoći, ali da se, uvidjevši da je mrtva, prepao i da se nakon toga pokušao ubiti četiri puta.

Između ostalog je rekao je da je popio veliku količinu tableta, da se pokušao ugušiti ugljen-monoksidom i da je pokušao prerezati vene, ali da mu ništa od toga nije pošlo za rukom.

Basarić je, po svemu sudeći, nakon Irmine smrti u stanu proveo još dva dana. Javljao se na njen telefon i slao poruke njenoj kćerci kojoj je govorio da su njih dvoje u Mostaru, kako ne bi ništa posumnjali.

Ono što je zasad utvrđeno istragom je da su nakon pronalaska tijela u stanu, na tijelu Irme Forić pronađene povrede koje ukazuju na nasilnu smrt. Riječ je o, kako saznajemo, povredama koje su nastale od udarca tupim predmetom, najviše ispod uha i po vratu.

Ipak, tačan uzrok smrti bit će poznat nakon što vještak sudske medicine dr. Nermin Sarajlić dostavi nalaz obdukcije, koju je naložilo kantonalno tužilaštvo. 

Također, na mjestu događaja izuzeti su i drugi tragovi i dokazi na osnovu kojih će biti utvrđene sve okolnosti ovog slučaja. 

Irma i Senad, kako saznajemo, upoznali su se preko Facebooka, a potom i uživo, nakon čega su se počeli zabavljati.

On je u Glavatičevu jedno vrijeme držao kafanu "Zrno bibera", koju je prije nekog vremena zatvorio, nakon čega se doselio kod nje u stan, gdje su zajedno živjeli do tragičnog događaja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.